Президентът Румен Радев: Културата в днешния напрегнат свят може и трябва да сближава народите

Президентът Румен Радев: Културата в днешния напрегнат свят може и трябва да сближава народите Добрите отношения между държавите и народите се дължат не само на политическите контакти и договорите, а и на хората с голям творчески размах и отношения в областта на културата

Това каза президентът Румен Радев, който награди с орден “Св.св. Кирил и Методий” – първа степен, художествения ръководител и директор на Мариинския театър на Санкт Петербург Валерий Гергиев.

По думите на държавния глава блестящо доказателство за това са плодотворните контакти на  Гергиев с водещите музиканти на България.

Точно културата в днешния напрегнат свят може и трябва да сближава народите, посочи президентът. Голямата заслуга на творци от мащаба на маестро Гергиев е, че те издигат високо хоризонта и тласкат напред развитието на духовните ценности и хуманизма, каза президентът Румен Радев.

Маестро Гергиев е една от най-мащабните фигури на съвременната световна музикална сцена, посочи президентът Радев, който изтъкна качествата на световноизвестния диригент.

Вече четвърт век по неподражаем виртуозен начин той дирижира оркестъра на Мариинския театър, дирижира най-престижните световни филхармонии, има творческо сътрудничество с водещите световни оперни театри, посочи държавният глава.

Авторитетните критици го посочват като най-търсения диригент в света, добави президентът.

Добре е известно, че руският и българският народ са братски народи, културите ни имат много общи черти, има изобилие от общи признаци, които ни обединяват и като религия, и като мироглед, каза от своя страна Валерий Гергиев.

Особено внимание трябва да обръщаме в културно отношение на младите, дори на малките, отбеляза именитият диригент.

Смятам, че ние бихме могли да допринесем сериозно за развитието на нашите страни чрез развитието на културните отношения, бихме могли да поканим големи български оркестри, театри, в Русия.

Очакваме музиканти от България в театри, в зали в нашата страна, посочи Гергиев, който благодари за високата награда. / bta.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.