Приеха промените в Изборния кодекс след ултиматум, ветото на Радев върху тях вече е в парламента

Приеха промените в Изборния кодекс след ултиматум, ветото на Радев върху тях вече е в парламента

Указът на президента Румен Радев, с който се връща за ново разглеждане приетият по-рано днес законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, вече е постъпил в деловодството на Народното събрание.

Това съобщи в пленарната зала зам.-председателят на парламента Валери Симеонов, предаде новини.бг.

Той уточни, че указът и мотивите към него вече са разпределени на ресорната комисия по правни въпроси.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че ще наложи вето на промените в Изборния кодекс.

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на второ четене. Депутатите решиха на следващите избори да можем да избираме как да гласуваме – с машина или хартиена бюлетина.

Накрая имаше и неочакван обрат, пише „Флагман“. Правната комисия бе отхвърлила предложението на ВМРО – да се разреши на гражданите да решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.

Днес в пленарна зала обаче то бе одобрено. Това стана след обръщане на позицията на ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов по време на дебата не обясниха промяната в поведението си. По информация на „Флагман“ обаче тя е била резултат от ултиматум на ВМРО. От партията на Красимир Каракачанов заплашили ГЕРБ, че ще оттеглят подкрепата си от проекта за нова конституция и за свикване на Велико Народно събрание (ВНС).

Въпреки че е против, ЦИК ще трябва да осигури машините като ги закупи или наеме. Отворен остава въпросът кой ще заеме председателския пост в ЦИК. След като никоя партия не предложи наследник на Стефка Стоева, започна нова процедура.

Запазват се номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината.

Има промяна и в изборните протоколи – управляващите казват, че опростяването се прави по препоръка на ЦИК, опозицията е на мнение, че ще има повече грешки.

Дали всички тези правила ще останат факт – предстои да разберем след заявеното от президента вето и повторното разглеждане на текстове от закона. / Bulpress BG

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.