От птичи поглед! Уникални кадри на катедралния храм-паметник “Св.Александър Невски” (ВИДЕО)

От птичи поглед! Уникални кадри на катедралния храм-паметник "Св.Александър Невски" (ВИДЕО) Уникални кадри на катедралния храм-паметник “Св.Александър Невски” от птичи поглед обикалят онлайн пространството. Видеото представлява 360-градусова панорама над сградата.

Около катедралата се намира площад със същото име. През 1955 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.

Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от Руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на Царя-Освободител. В хода на Първата световна война България и Русия застават в противоположни блокове.

След като руската флота бомбардира гр. Варна на 14 октомври 1915 г., правителството на Васил Радославов, русофобско по външнополитическа ориентация, взема решение за преименуването на храм-паметника в „Св. Св. Кирил и Методий“. Постановлението на Министерски съвет от 19 октомври 1915 г. е внесено през февруари 1916 г. за одобрение в Народното събрание. След възражения от страна на опозиционните партии и бурен дебат парламентът одобрява решението на правителството с гласовете на проправителственото мнозинство (4 март 1916 г.).

Твърди се, че дори русофилът Иван Вазов приветства преименуването. Със сигурност обаче неговият племенник д-р Борис Вазов, близък до поета по политически убеждения, е един от главните опоненти на преименуването в Народното събрание.

Промяната на наименованието не се възприема трайно. През 1920 г. отново е върнато първоначалното име на храма „Св. Александър Невски“.
Източник: blitz.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.