Путин: България умишлено бави „Турски поток“. Може да намерим начини да я заобиколим

България умишлено бави изграждането на газопровода „Турски поток“ на своя територия.

Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Дневник

В Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич, Путин каза, че Русия може да намери начини да заобиколи България „през Южна Европа“, ако е необходимо.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви неотдавна, че съвместно с руския си колега ще открият официално „Турски поток“ на 8 януари. Проектът, започнал с идея за 4 тръби по почти 16 млрд. куб. м. газ годишно, бе свит до една тръба за турския пазар и втора само за нуждите на Югоизточна Европа и пренос до Унгария.

Часове по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на недовършения „Южен поток“. Путин потвърди, цитиран от ТАСС, че 81% от сръбския участък са изградени и че завършването е въпрос на „близките седмици“.

Руското ръководство, което обвинява България и за провала на „Южен поток“, настояваше, че за изграждане на тръба към Европа след приключване на участъка до Турция биха били необходими бетонни гаранции.

По-рано тази година руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.