Путин: Нацистките престъпления нямат давност, Русия е против предаването им на забвение

Путин: Нацистките престъпления нямат давност, Русия е против предаването им на забвение Повечето от евреите, убити от нацистите, са били съветски граждани, това е обща трагедия.

Това каза руският президент Владимир Путин в четвъртък на среща с главния равин на Русия Берл Лазар и президента на Федерацията на еврейските общности на Русия равин Александър Борода, съобщават руски медии.

„От всички евреи, унищожени от нацистите, мнозинството са просто граждани на Съветския съюз и това е нашата обща болка“, подчерта държавният глава, отбелязвайки, че Русия „е категорично против предаването на забрава на престъпления от този род, които са без давност.”

„И ние правим това, провеждаме такава политика, така че нищо подобно да не се повтори в историята на човечеството“, каза още Путин.

Срещата на руския лидер с представители на еврейската общност беше посветена на Деня в памет на жертвите на Холокоста, който се отбелязва на 27 януари, деня на освобождаването на Аушвиц.

„Познавам позицията на еврейската общност в Русия, познавам позицията на държавата Израел по отношение на ролята и значението на Червената армия в победата над нацизма, над фашизма и ние го ценим високо, но – искам да повторете още веднъж – това е от особено значение за нашия народ“, заяви Путин.

Той също така помоли Лазар и Борода да предадат „най-добри пожелания“ на онези, които ще участват в утрешните събития, организирани по повод паметната дата. Лазар на свой ред благодари на президента, отбелязвайки, че „днес евреите се чувстват комфортно в Русия“. Той каза още, че еврейската общност е готова да направи всичко, за да донесе мир на света.

„Страданието, което беше по време на Холокоста, колко много евреи страдаха по това време – 6 милиона мъртви невинни хора. Всяка година, когато си спомняме това събитие, ние винаги казваме – никога повече. Не е случайно, че утрешният ден също годишнината от обсадата на Ленинград и това е и време, когато си спомняме страданията, които са били тогава. Когато невинни хора страдат просто защото някой ги напада, това е страшно, това е необяснимо и непоносимо, така че благодаря толкова за всичко, което направихте и правите“, обърна се Лазар към Путин.

По време на Втората световна война в нацистките концентрационни лагери са убити 6 милиона евреи и представители на други нации. На 27 януари 1945 г. съветската армия освобождава нацисткия концентрационен лагер Аушвиц.

С решение на Общото събрание на ООН от 2005 г. този ден се отбелязва в цял свят като Международен ден в памет на жертвите на Холокоста. / „Труд“

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.