Радев: Логично е ДПС да подкрепи Борисов за президент. Те с Пеевски са ортаци

Радев: Логично е ДПС да подкрепи Борисов за президент. Те с Пеевски са ортаци „Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори – те са ортаци и в бизнеса, и в политиката. Още повече, че Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС“.

Това заяви президентът Румен Радев по повод декларацията на движението на Ахмед Доган, с която то даде знак, че няма да подкрепи втори мандат на държавния глава.

Радев обаче бе категоричен, че въпреки партийните повели избирателите на ДПС са свободни български граждани и ще преценяват сами.

Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им, а те са все умни и

честни млади хора, допълни президентът.

Той обяви, че до края на януари ще издаде указ, в който се определя датата на изборите

Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите, коментира Радев.

Според него сега е времето за този дебат.

Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори, министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите, а сега говори, че някой друг иска да ги отлага – това е безочие, каза държавният глава.

Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. Преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от COVID-19, каза още Радев.

Решението за датата го взема президентът, но начинът на провеждане се определя от МС и от парламентарното мнозинство, отбеляза Румен Радев. Посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания, не виждам конкретни резултати, коментира той. Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори, заяви президентът.

За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите, има значение ефективността на предизборната кампания, която да направи така, че да изкара българите да гласуват, има значение как ще гласуват българите в чужбина, посочи държавният глава.

Към момента нямам постъпила надеждна информация от правителството, която да гарантира законова, организационна и логистична готовност, каза държавният глава. Според него категорично трябва да има промени и в законите, за да могат да гласуват хората в карантина и в изолация, трябва да има друг тип организация за изборите в условията на пандемия.

За първи път ще правим избори по време на пандемия, това означава, че трябва да имаме ясни и адекватни мерки и най-важното – да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес, защото тъкмо доверието определя да имаме един легитимен парламент, избран с нормална избирателна активност, и устойчиво правителство, подчерта Радев.

Той заяви, че заедно с вицепрезидента Илияна Йотова продължават плана за консултации и предстоят срещи с националното сдружение на кметовете на малките общини, с ръководството на националното сдружение на общините в България, с обществения съвет и с ръководството на ЦИК, с представителите на българските общности зад граница, с представители на извънпарламентарните партии, както и с парламентарно представените политически сили. / bulpress.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.