Радев отива на Шипка, ще държи слово, въпреки че отложиха честванията на върха

Радев отива на Шипка, ще държи слово, въпреки че отложиха честванията на върха

На 22 август президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея.

Това съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

От 11.00 часа държавният глава ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея.

Седмица по-рано от областната управа обявиха, че тазгодишните чествания на върха се отлагат заради епидемичната обстановка с COVID-19:

Всяка година организираме богата програма със събития, както за деца, така и с внимание към техните родители, ангажира се обществен транспорт, провежда се възстановка на боевете, която е и най – атрактивната част от тържествата и която събира хиляди хора, дошли да съпреживеят онзи паметен момент от отбраната на Прохода.

Ние организаторите, ангажирани с провеждането на тези тържества, ясно осъзнаваме риска, който COVID-19 представлява за здравето и живота на хората.

Следейки епидемичната обстановката, която продължава да е все така динамична, и във връзка препоръка на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на COVID-19 в област Габрово, всички масови прояви, които предизвикат струпването на много хора на едно място, без да може да бъдат спазени мерките за дистанция – макар и на открито, са планирани за следващата 2021 година, заявяват от администрацията.

Призоваваме гражданите, които ще се поклонят пред Паметника на свободата към опазване на личното и обществено здраве! Вярваме, че всеки ще намери достоен начин, с който да почете героите от Шипченската епопея, се казва още в съобщението на областната администрация.

Национално честване „Шипченска епопея’ е едно от най-масовите ежегодни събития в страната, в организацията на което са ангажирани и участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации и събира хиляди посетители от цялата страна и чужбина на заветния връх. / bultimes.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.