Радев от Шипка: Хиляди изкачиха върха да докажат, че достойнството стои по-високо от страха

Радев от Шипка: Хиляди изкачиха върха да докажат, че достойнството стои по-високо от страха

Днес се навършват 143 години от Шипченската епопея. В чест на празника е издигнат най-големият български трибагреник, запален е и вечния огън, а музеят на Паметника на свободата работи безплатно, съобщава БНТ.

Президентът Румен Радев се включи в тържествените чествания и отдаде почит пред подвига на опълченците и руските воини, отдали живота си за свободата ни.

„143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните“, каза в речта си Радев.

„Нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си. Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят, те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес. Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история, да изчакат събитията, да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

5 века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят великите сили за свободата българска, нито разчитаха на тях. Не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия. Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България“, каза още Радев.

„Те воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода. С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството. С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България. Поклон пред героите! Да живее България“, завърши словото си президентът Радев.

Хиляди наши сънародници се събраха от рано сутринта на Шипка, за да отбележат тази историческа дата, въпреки че официалните чествания бяха отменени заради обстановката с коронавируса.

Пътят към конституционни промени минава през оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Това заяви на път за честванията на връх Шипка държавният глава Румен Радев, предаде БНР.

„Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото.

Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз и се опитва да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. Днешният парламент е дискредитиран, той е загубил и легитимност и достойнство – виждате как партии сменят позициите си през 24 часа“, заяви държавният глава.

Според него премиерът цели личното си оцеляване за сметка на обществото.

Според президента Радев парламентът се превръща в символ на самоунижението. / onovini.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.