Радев с остра критика: Кризата показа, че хазната е празна! Време е Борисов да се смири!

Всяка година се харчат милиарди от т. нар. излишък без никакви правила. Кризата обаче показа, че хазната е празна.

Този остър коментар направи в Благоевград президентът Румен Радев.

Десет години ни говорят и ни убеждават, че имало резерв, изтъкна президентът, имайки предвид уверенията на премиера досега за големия излишък в хазната.

По думите му заемът (който правителството иска да вземе в размер на 10 млрд.лева -б.р.) трябва да се харчи под строг обществен контрол, за да не стане така, че парите да потънат. „Този път обаче трябва да сме много внимателни и парите да се харчат при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите да потънат, както е ставало досега“, каза държавният глава.

„От моя страна няма конфронтация и няма прекратяване на диалога. Ветото (върху Закона за извънредните мерки -.б.р), което наложих, коригира опасни разпоредби в Закона, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър- председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения“, каза още държавният глава.

На заседанието на Общинския кризисен щаб в Благоевград обсъдихме различни аспекти от кризисните действия, каза Радев, цитиран от Радио „Фокус“ – Пирин.

„Основателно е притеснението във връзка с поставената задача – всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с корона вируса. В тази ситуация това крие риск напълно да се блокират болниците и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи. А хората стоят вкъщи и чакат. Това рискува, по мнението и на много специалисти, да се повиши смъртността далеч над тази от коронавирус“, каза още президентът Радев.

Той отбеляза, че едно от предложенията, което се е оформило в процеса на дискусия, е да се обособи звено, което да бъде подсилено с анестезиолози, лекари, сестри от другите болници, така че да има ясно разделение на потоците и там да се обособят всички заразени с корона вирус.

„За да може другите болници с тежки случаи да продължат да обслужват пациенти. Това е жизнено важно, за да не блокираме здравната система. Благодаря на ръководствата на болниците, които участваха в тази дискусия. Това ще бъде отправено към министъра на здравеопазването във връзка с тази заповед“, подчерта президентът Радев.

Той използва възможността да благодари и на хората на първа линия – лекари, полицаи, доброволци, служители в транспортна, търговията, социалните системи, учителите и на всички, които в тези трудни условия изпълняват дълга си.

„Благодаря на кризисния щаб за полаганите огромни усилия и създадената организация за борба с коронавируса“, допълни президентът Радев.

Той изказа задоволство от видяното в Благоевград по време на провелото се заседание на Общинския кризисен щаб, на което присъства лично. „Виждам усилия в една посока, виждам координация“, подчерта държавният глава.

Според него е много важно това, че ръководителите на болниците в областния център, както и представителите на полицията, са били на заседанието на общинския щаб.

„Това са важни хора, които са на първа линия в тази борба. Това, което им казах, е, че да, има заповеди, които трябва да се спазват, но виждате, че и хората, които дават заповеди, непрекъснато ги променят. Обстановката е много динамична“, допълни той.

По думите на президента Румен Радев не трябва да има притеснения там, където има рационални решения, които трябва да бъдат взети. Той обясни, че когато има идеи, те трябва да се предлагат и нагоре, за да се променят и заповедите. За пример той посочи днешната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, свързана с отмяната на задължителното носене на предпазни маски на открити обществени места.

Наложените ограничителни мерки трябва да се спазват отговорно и аз искам да благодаря на всички българи за съзнателното отношение, каза още президентът.

„Но продължителното оставане на тези огромни ограничения води до риск да бъдат нанесени поражения много над поражението от коронавируса, включително и по-висока смъртност“, каза още той.

По думите на президента Румен Радев е необходимо да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към някакъв относително нормален ритъм на живот.

„Да възстановим свободата на движение на хора и стоки. Това изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавируса и адекватни ресурси. Това изисква всеобхватна, навременна, достоверна информация, за да може да си изградим картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективни, целенасочени стратегии. Към момента такава информация няма“, подчерта той.

Според държавния глава това налага всеобхватно тестване на населението, таргетиране на различните социални и рискови групи.

„Аз съм привърженик на това да има информация какво е състоянието и какво правим. Повярвайте ми, това е много сложен процес, който трудно може да се управлява на базата на само 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи. Не можем да спечелим тази война единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх и чувство на вина на населението. Затова трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия – да разширим обхвата на тестваните, да таргетираме тези групи във всички региони, за да имаме ясна картина и да може да прилагаме прицелни действия“, допълни президентът Радев.

Той уточни, че само така ще може да излезем от този блокаж на държавата.

„Представете си, ако той продължава дълго – ние така ли ще останем? Ние трябва да мислим да излезем от блокажа и да можем да преодолеем икономическата и социалната катастрофа, която сами ускоряваме“, коментира Румен Радев.

Друг въпрос, който бе зададен към президента, бе дали и него го тестват всеки ден за корона вирус.

„Аз имам един тест, който е отрицателен. Не мога да си позволя лукса, при положение, че няма тестове за хората, да се тествам всеки ден. Всеки решава кога и как може да се тества, но много българи, които искат да се тестват не могат да го направят и аз съм солидарен с тях. Не всички могат да отделят пари за тестване в частни лаборатории, не всички имат достъп – трябва да пътуват, за да стигнат до тях при тези тежки ограничения“, посочи Радев.

Източник: Епицентър.БГ

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.