Ренета Инджова: COVID-19 е преломен пункт, след който светът няма да се движи по законите на Борисов

COVID-19 е преломен пункт, след който светът няма да се движи по законите на Борисов.

Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ренета Инджова, министър-председател на назначеното от президента Желю Желев служебно правителство.

Според нея за българското правителство би трябвало да бъде достатъчно това, че получава сигнали и от Европа, и от САЩ, за опасността от влизане в еврозоната.

„Борисов разчита на приятелите си от институции, които отдавна са в криза: Световната здравна организация към ООН, ООН, МФВ, Световната банка и нашите афилиации към тях – това са все институции, които може би създават илюзиите и сънищата на българското правителство, но нещата в света са на границата на абсолютен прелом във финансово отношение, в международния икономически и геополитически елит. Неща, които ми се струва, че българското правителство въобще не осъзнава. Фактът, че ще използва коронавирусната ситуация да даде преимущества на футболни съюзи по мярката 60/40, на застрахователни компании, на колекторски компании и т.н. само означава, че не сме разбрали, че коронавирусът е преломен пункт, от който нататък светът няма да се движи по законите на Борисов“, обясни Ренета Инджова.

По думите й България за пореден път ще припява на процесите, които стават в света, очаквайки по тодорживковски да се сниши, да отмине бурята, да се разсеят облаците, да се понесат най-големите щети, а тя като периферийна страна ако може да пострада най-малко.

„Но основният проблем на България е, че тя няма икономическия суверенитет, в смисъл да има основни икономически фундаменти, които да я поставят относително независимо на световната арена. А би могла да ги има, защото има естествени икономически преимущества, които трябва да бъдат използвани“, допълни Ренета Инджова.

Източник: Агенция „ФОКУС“

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.