Румен Радев: Корупцията в България расте като раково образувание!

Румен Радев: Корупцията в България расте като раково образувание! Когато усилията на бизнеса се насочват към търсене на „подходящия“ човек в държавната администрация, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика.

Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на международна конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“, предаде агенция „Фокус“.

„В България за корупция се говори много, но се прави малко. Необходимостта от фокусирането на общественото внимание върху проблемите на корупцията е особено актуално, защото това внимание е изтласкано почти изцяло в полето на външната политика, а всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. Оставена без обществено внимание, тя се разраства като раково образувание. Когато искаме да се борим с дадено негативно обществено явление трябва да имаме ясна дефиниция за него“, допълни той.

„Едно е безспорно ясно, че корупцията нанася огромни вреди на нашето общество. Тя овладява основни лостове на държавното управление и ги подчинява на частни интереси. Генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, възпрепятства икономиката и отблъсква инвеститорите.

В България корупцията се превръща в основна спирачка за развитието на стратегически за България цели. Когато усилията на бизнеса се насочват, вместо в развитието на иновации и конкурентноспособност към търсене на подходящия човек в държавната администрация, който с определени финансови стимули да може да реши спечелването на обществената поръчка, е убийствено за бъдещето на нашата икономика.

Когато говорим за европейска интеграция, едва ли останаха наивници, които смятат, че тя е възможна без борба с корупцията и без постигането на безкомпромисни резултати“, каза още Радев.

„Многократно съм призовавал за всеобхватен подход за борба с корупцията – широко-мащабни законодателни инициативи, концентрирани върху разследване на корупционни схеми в настоящето. Настоявал съм за единен и независим орган за разработване и прилагане на ефективни мерки за гарантиране на прозрачност на собственост, изразходване на публични средства и на вземане на управленски решения. Всяка държава развива свои собствен антикорупционен модел, базиран на политически и икономически и нормални норми и принципи“, допълни държавният глава.

По думите му, ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда за прилагане на антикорупционни мерки и да черпим опит от добрите европейски практики; да излъчим печеливши принципи и стандарти.

„Основните цели на настоящата конференция са да очертае основните предизвикателствата и перспективите на антикорупционните действия в нашата страна“, каза в заключение той. / Епицентър.бг

Mеждународна конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“.

Публикувахте от Румен Радев в 4 юни 2018 г.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.