Румен Радев: Шипка е свято място, което ни обединява като народ

Румен Радев: Шипка е свято място, което ни обединява като народ „Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. Оттогава всяка година, поколения наред, хиляди българи изкачват върха, за да се поклонят пред онези, на които дължим свободата си.“

Това заяви днес президентът Румен Радев пред Паметника на свободата на връх Шипка, по повод 140-годишнината на едно от решаващите сражения през Освободителната война от 1877-1878 г., съобщи прессекретариатът на държавния глава.

„Миналият август започнах своята кампания оттук, от това свято за всички нас място. Защото считам, че опълченците по безапелационен начин показаха какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза“, посочи Румен Радев. Президентът призова българите да се ръководят от техния пример, макар че времената са други.

„Новите времена носят нови морални изпитания. Днес, ние с вас отново сме тук, за да се преклоним пред онези храбреци, които с анонимния си подвиг отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската свобода“, подчерта държавният глава.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и войници от руската армия отслужи Великотърновски митрополит Григорий.

Историческото сражение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция“, а командирът на дружеството подари сабя на българския държавен глава.

По-рано президентът Румен Радев се включи в туристическия поход до Шипка, в който участваха и 60 деца и младежи от България и Русия.

Държавният глава благодари на участниците за извървените километри и „защото с присъствието си и с всяка своя крачка потвърждават неразривната връзка на нашия народ с нашата история“. / epicenter.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.