Симеон Славчев, ПП МИР: Бюджетът на София се изразходва абсолютно неефективно и непрозрачно

Симеон Славчев, ПП МИР….

Неслучайно улица „Граф Игнатиев” стана символна управлението на ГЕРБ в София с

огромен знак минус. „Бюджетът на София трябва да се формира, обсъждаи приема по коренно различен начин от сегашния. В момента това сеправи от администрацията, а Общинският съвет го гласува, приема и е отговоренза него, но не участва във формирането му. Един бюджет е политикии приоритети и именно поради тази причина, заедно с колегите ми от„Политическа група 5”, внесохме доклад за промяна на Наредбата за бюджетана Столична община.

Докладът беше бламиран от управляващите от ГЕРБи лично от кмета Фандъкова”, това каза в предаването „Неделя150” на БНР председателят на ПП МИР и водач на листата за общински съветницив София инж. Симеон Славчев. Той припомни, че по негово предложение в Столичнаобщина е била създадена работна група, която е излязла с решение,че бюджета на София трябва да започне да се формира по коренно различенначин от досегашния. Това решение е било прието с консенсус в общинскиясъвет, но не е било изпълнено.„Отговорността за това, че един от най-сериознитедоклади, който даваше решение на доста голяма част от проблемите наСофия, в това число и на корупцията, прозрачността и ефективността наизразходването на парите на столичани, да не бъде приет е изцяло на кметаЙорданка Фандъкова.  Лично тя публично прие ангажимент и дължи отговорна столичани, защо не го изпълни”, каза инж. Симеон Славчев.

Предложението на инж. Симеон Славчев е целялообщинските съветници да могат да участват пряко във формирането на бюджетаи политиките както и приоритетите, свързани с него. Също така, всякаедна от ресорните комисии в общинския съвет да започне обсъжданена политиките и приоритетите във всяка секторна политика ощепрез март месец на предходната година, а не както е сега през декември.Също така предложението Славчев включва в обсъжданетои формирането на бюджета да участват гражданите, експертите и всички гражданскии неправителствени организации и то през цялото време.„Новият начин на формиране на бюджета на Софияще направи много по-лесно планирането както на краткосрочните, така ина дългосрочните дейности, проекти и приоритети за развитието на столицата.”, каза водачът на листата за общински съветници на ПП МИР инж.Симеон Славчев.

Той добави, че вместо да се развива София равномерно,сега кметовете, които са по-близки до управляващите, получаватповече средства, а столичани не бива да се разделят на принципанаши и чужди. „Смятам, че 20-30% от средствата, които се събират от всекирайон трябва да се връщат в него за дейности като асфалтиране, достъпнаградска среда, оправяне на зелените площи и тротоарите”, мотивирасе водача на листата за общински съветници на ПП МИР инж. Симеон Славчев.„Политическа партия МИР предлага и директенмеханизъм за прякото участието на гражданите включително и в обсъжданетона бюджета.  Решението на проблема с корупцията в общинатасе казва електронно управление и електронна община. ПП МИР предлагасъздаването на Граждански столичен общински съвет през еднаонлайн платформа. В СОС има 13 комисии, които нашата онлайн платформа изцялокопират.

Там всеки ще може да влезе с електронен подпис и ще има достъпдо всички доклади, които се разглеждат от съответната комисия.Съответният експерт или гражданин ще може да разгледа доклада и дорида направи предложение по него. Всички говорим за прозрачност и информация,но в момента в СОС няма информация.  Всеки гражданин, който би искалда има достъп до даден доклад в момента няма къде да го намери. Комисиитеса отворени за граждани, но когато нямаме предварително доклада,дневният ред или самите предложения, които се разглеждат, нямакак гражданите да вземат решения и да направят своите предложения. Затование предлагаме пряко участие на гражданите в управлението на Софияпрез тази платформа, която ще заработи веднага след изборите.

Това е части от електронната община – когато общината не си влиза във функцията,ние изземаме тази функция и я предлагаме на гражданите”, каза още инж. СимеонСлавчев. „Местните избори са едни от най-важните за страната,защото всеки един от проблемите на нас, като хора, като общност,се решават през местната власт.

Затова не е важно кой ще бъде кметът нададена община, а какъв ще бъде съставът на общинския съвет. Ако гражданитечувстват София като свое семейство, искат тя да бъде чиста и екологичнаспокойна, с достъпна среда, удобен транспорт, достъпен за всички,да подкрепят най-младата българска партия МИР, която направи силен експертенекип с кандидати за общински съветници с номер 50 в интегралнатабюлетина.

Призовавам българските граждани да подкрепятновото поколение в българската политика и да гласуват за МИР с номер50 на местните избори, като подкрепят всички наши кандидати в страната,завърши председателят на Политическа партия МИР инж. Симеон Славчев.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.