След всяка смърт избухва обществено недоволство, депутатите обещават промени в законите, след което всичко затихва

За миналата година 628 души са загинали по пътищата и 8499 са пострадали. Сериозна цифра.

И войната продължава.

А вирусът на неграмотността и неведението, и още по-лошо – агресията и влиянието на алкохол и наркотици, я правят по-опасна от всеки един вирус.

На Великден България даде свидна жертва на тази война. И въпреки това още на следващия ден на същото място отново имаше ПТП.

А в Габрово, пиян шофьор се заби челно в….сграда. Още няколко инцидента и то тежки само последните три дни. А наказанията са символични.

Скоро прокурорски син, убил двама пешеходци на тротоар, с колата си през 2011 година, беше осъден на 1,5 години …условно. И това ще продължава, докато не му се сложи край.

Как обаче да стане, след като депутатите дават лошия пример. Дори евродепутатите. Ангел Джамбазки кара пил, хванаха го. Е,и? В друга държава щеше да последва незабавна оставка и обществено порицание. Тук….кучетата, тоест народът, си лаят, депутатът си върви. На политиците и обществено известните личности принципно им се разминава, дори да убият човек на пътя. На богатите – също. А жертвите стават все повече, все повече сираци, вдовици и осакатени.

Колко пъти хващаха корумпирани служители, давали книжки срещу пари? Колко пъти Автомобилна администрация си затваря очите пред нарушенията и купените книжки? Колко пъти по пътищата срещу пари се пускат убийци, които дори не могат да прочетат Закона за движение по пътищата, а още по-малко да го спазват.

Обучението е тотал-щета. Младите шофьори видимо не владеят мощните коли, които карат. А колцина са тези, които знаят какво да правят при ПТП?

Най-скорошният пример – катастрофата с Милен Цветков. Всички по-опитни шофьори знаят, че при ПТП е най-важното да не се мести пострадалият, освен при пряка запплаха за живота му от избухване на двигателя, падане от стена или нещо подобно. Много хора не знаят, защото курсовете се минават про форма.

И докога ще продължава това? След всяка смърт избухва обществено недоволство, депутатите обещават промени в законите, след което всичко затихва. Тежките наказания и последици, включително конфискация на МПС, могат да променят нагласата. А вместо постоянно боричкане с корупцията при продажбата на шофьорски книжки, е необходимо да се предприемат действия, за да не се допускат убийци на пътя. Защото все пак държавата е тази, която разрешава на хората да управляват МПС. И е нейно задължението това да става по установения ред.

Тези дни прочетох, че има внесен законопроект да не се изисква завършен осми клас за вземане на свидетелство за правоуправление. Какво да очакваме след това? Даване на книжка на малолетни? Разрешаване на хора, които не могат да четат, да карат кола и да убиват? Докъде ще стигнем с лобистките законодателни промени?

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.