Стефан Пройнов: Монета 10 Сантима от 1880г.

Стефан Пройнов: Монета 10 Сантима от 1880г.


Стефан Пройнов: Скоро след Освобождението в България се започва организация по създаване на БНБ и така само година след Освобождението се създава Българската народна банка (БНБ), като неин приоритет е да организира производство на Български монети и банкноти нужни на държавата ни.

Сеченето и печатането на българските монети и банкноти не е проста работа и затова се изпращат хора във Виена и Франция да почерпят опит от монетните дворове. Докато в Народното събрание на освободена България текат дебати как да се казва българската национална валута, от БНБ не губят време. Година преди първата масова емисия стотинки от 1881г., в Брюксел, Белгия са изсечени, вероятно 8 броя, пробни медни монети с номинал 10 Сантима и година 1880.

На монетите е отсечено „ESSAI”, фреската дума за проба. Монетата се казва Сантим, защото при изсичането й все още не е надделяло мнението за лева. Докато БНБ подготвя пробните монети в Белгия, в народното събрание се приема закона за българския Лев и на 27 Май 1880 е подписан указ на княз Александър I за отсичане на първите три български стотинки – 2, 5 и 10. Монетите са емитирани през следващата 1881 и така стават първите монети на свободна България. А Сантимите?

Сантимите остават като една прекрасна история, която ни пренася в първите години на оживление след Освобождението.

Според Александър Боянов това са едни от най-скъпите и рядко срещани български монети. Стефан Пройнов: Твърдя, че към тях има огромен колекционерски интерес особено с надпис „ESSAI” който означава пробна монета от която се изработват само няколко екземпляра предназначени за комисия, която да ги одобри и за БНБ така наречените мостри на 10 Сантима 1880г. се говори, че са около 8 бр.

Състояние: Отлично, Нециркулирала Емисия: 1880 г.

Номинална стойност –10
Сантима Метал, проба – Cu 950/1000; Cl 40/1000; Zn 10/1000
Тегло – 10 г. Диаметър – 30 мм.
Гурт – гладък
Тираж – около 8 броя
Отсечена в Брюксел, Белгия Това е най кратката информация за тази монета от 10 Сантима.

Стефан Пройнов: Сподели на стената си ако сме Ви били полезни.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.