Стефан Пройнов: Руска монета продадена за $ 2.64 милиона щатски долара

Стефан Пройнов: Руска монета продадена за $ 2.64 милиона щатски долара Стефан


Стефан Пройнов: Нумизматичният пазар отчете нов рекорд за цена на Руска монета. Монетата е сертифицирана от NGC и първоначалната им оценка е $ 400,000 до $ 600,000, но монетата надминава четири пъти оценката си на регулярният аукцион на Stack ‘ s Bowers. Нумизматичният пазар в световен мащаб отчита огромен ръст. Стефан Пройнов потвърди, че и в България има ожесточено търсене, но само на много качествени екземпляри от редки емисии както от времето на Княжество България така от времето на Борис и Соца.

Има доста фондове и хора, които предпочитат да инвестират в този бизнес, а страстта и влечението към нумизматика кара колекционерите да плащат далеч по-висока цена за дадена монета в желанието да я притежават. Както се казва „кефът цена няма“ и именно на това разчитат търговците и пласьорите на тази дефицитна стока. Прави впечатление последните години, че се засилва интересът у нас към тази материя, а желанието да се похвалиш с елитен екземпляр не стихва в социалните мрежи, което допълнително разпалва страстите естествено тонът е добър и окуражаващ, което показва и нивото на култура на Българските нумизмати.

Все повече патриотизъм се долавя да тачат и милеят за Българските монети, което допълнително вдига цената им. Стефан Пройнов допълва, че истински скъпите монети освен, че трябва да са редки и от малък тираж трябва и да са в идеално състояние, но за съжаление не всеки има умението да почисти такава монета. На въпросът колко струва една монета Пройнов, шегувайки се заяви: „Една монета струва колкото ти дават, а не колкото искаш” и допълни, че в последните години сме свидетели на силно преувеличени цени в обявите за продажба.

Но случаи като този и много други на които сме свидетели от последните месеци доказват, че можете да спечелите далеч повече от реалната стойност на даден екземпляр стига да е попаднал на точното място при точните хора, стига вашият екземпляр да е наистина във върховно състояние. Какво бих препоръчал на нумизматите ли, ами аз обичам да повтарям, че две мнения са винаги повече от едно, а три мнения от две затова консултирайте се с професионалисти преди да закупите нещо.

А хубавата стока сами си прави пазара затова споделяйте в социалните мрежи, не се знае кой може да поиска вашата монета!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.