Страната ни е изправена пред “свински Чернобил“

Страната ни е изправена пред “свински Чернобил“

В България трябва да заработи национален кризисен щаб за справяне със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

Това заяви на пресконференция в Сливен народният представител от БСП Кольо Милев.

По думите на бившия кмет на Сливен, цитирани от БТА страната е изправена пред „свински Чернобил“ в следващите месеци.

Според генерала от резерва епизоотичната обстановка в момента е заради безхаберието на компетентните органи, продължаващо вече две години. Не са били взети необходимите мерки за да се предотврати заболяването. Милев определи оградата, построена за да спира дивите прасета от Румъния като бутафорна.

Депутатът подкрепи исканията на засегнатите от превантивните мерки стопани, сред които да бъдат регистрирани животните в районите, където няма установено заболяване, държавата да дезинфекцира и в малките стопанства и т.н.

Той е разговарял с протестиращите вече седми ден хора край сливенското село Крушаре, като подчерта, че протестите са заради липсата на диалог между управляващите и хората.

Милев заяви още, че ще бъде поискано удължаване на ловния сезон след Нова година.

Съществува наредба от 2006 година, регламентираща мерките срещу АЧС, но тя не се спазва, каза Атанас Делибалтов, председател на Общинския съвет на БСП-Сливен. Според документа се евтаназират само доказано болни животни.

По думите му решението да бъдат умъртвявани прасета в 20-км зона защитава индустриалните ферми за сметка на дребните стопани.

„Животните се умъртвяват не доброволно, а „доброзорно“, което е тоталитарен подход“, допълни той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.