Тотално безобразие! Останали без дом старци обитават ракиен казан

Тотално безобразие! Останали без дом старци обитават ракиен казан Двама, останали без дом заради измамници от имотната мафия старци от няколко години обитават при мизерни условия ракиджийския казан в село Тракия, алармира кметът на община Опан Генчо Колев.

Близо 80-годишната баба Мара и почти връстникът й дядо Стоян пристигнали в селото от квартал в Димитровград, съобщава „Монитор“, цитиран от Блиц.

Старецът нямал лична карта, а бабичката не можела да отиде до банкомат, за да вземе пенсията си от 320 лв. защото била скована от ревматизъм и не можела да се движи.

Предшественикът на Колев на кметския пост ги настанил в едно от помещенията на казанджийницата, впоследствие се оказало, че възрастните хора нямат дори елементарна посуда.

За да не я вали дъжда през есента и зимата бабичката се огъвала в найлон, заради с малко надвишаващата минималния размер пенсия било невъзможно да я включат в програмата за безплатен обяд.

„На своя глава и въпреки разпоредбите я вписахме сред правоимащите, добре хора от общината доплащат за обяда на баба Мара. При дядото обаче нещата се по-сложни – пътят за изваждането на нова лична карта е много сложен и сигурно поне още месец човекът ще бъде… никой“, коментират управникът на изцяло селската община.

Генчо Колев е подел инициатива за набирането на поне 12 000 лв, с които да бъде закупен фургон, в който макар и временно да бъдат настанявани изпаднали под дъното на социалния минимум жители.

„Жалим щъркелите, костенурките и жабите, а не си даваме сметка , че има възрастни, които живеят по зле от кучетата в общинските приюти. Защото за кучетата има порцион, който държавата е определила, а за хората не остава нищо друго освен да си…сложат въжето!“, ядосва се кметът на община Опан.

По думите му общината имала два апартамента за крайно нуждаещи се, но и двата били отдадени под наем и по никакъв начин не можел да извади наемателите. Общината е с малко на 3 000 души население и е почти невъзможно да се включи в системата за европейските проекти.

В момента са заделили от собствените си приходи 20 000 лв и с тях възнамеряват да направят ремонт на помещения в централното село. Там ще създават своеобразен кризисен център, където да предоставят макар и временен подслон за крайно нуждаещите се. Никой не знае колко са самотните баби и дядовци в общо 13-те селища.

Тепърва със собствени сили щели да подготвят своеобразен регистър на застрашените от самосрутване къщи, за да не се повторя историята с 83-годишната Стана Иванова от Кравино, която едва не загина в края на март, когато над главата под напора на падналия мокър сняг рухна покривната конструкция на паянтовия й дом. Едва 97 лв. постъпили по сметката за възстановяването на къщичката след призив във Фейсбук, добре че старозагорският общински съветник Юсни Ибрям за своя сметка и с работниците си от собствената си малка фирма започнал и почти завършил ремонта на селския дом. / Petel.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.