Унгарският премиер Виктор Орбан влезе в учебник по история

Унгарският премиер Орбан влезе в учебник по история

Публикуването на нов учебник по история, в който премиерът Виктор Орбан заема почетно място и който повтаря неговите възгледи против имигрантите, предизвика спорове в Унгария, предаде Франс прес. 

Учебникът беше раздаден след започването на учебната година тази седмица и е предназначен за учениците на 14 години.Той представя в положителна светлина консервативния премиер, който е на власт от 2010 г., и го определя като “основополагаща фигура на съвременна Унгария”.

В учебника се отделя специално място на реч, която Орбан произнесе пред Европейския парламент преди година. В нея той противопоставя културната хомогенност на Унгария на масовата имиграция в европейските страни с колониално минало.

Ласло Миклош, председател на Асоциацията на учителите по история, заяви, че този учебник “никога не е трябвало да попада в ръцете на ученици”. “Въпросът за миграцията е важен и трябва да се дискутира в часовете, но да се цитира толкова скорошна политическа реч извън контекста е професионално неприемливо”, заяви той пред унгарския сайт “Индекс”. “Тази практика датира от предишния режим: за да получат добри оценки, учениците трябва да се аргументират в съответствие с думите на премиера. Това напомня за бившия диктатор (от 50-те години на миналия век) Матиаш Ракоши”, подчерта Миклош.

Критици казват, че учебникът представя пристрастно политическите сили. Според текстовете в него левицата “се характеризира с радикализъм”, а десницата “отстоява ценностите на миналото”.

Издателят Йожеф Капоши от Института за изследвания и развитие на образованието увери, че учебникът не предлага задължителни отговори по обсъжданите теми.
Източник: БТА

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.