Цветни учебници за богатите и черно-бели – за бедните деца в европейска България!

ГЕРБ разкърти всичко! Цветни учебници за богатите и черно-бели – за бедните деца в европейска България!

Честито – официално имаме учебници за бедняци!

Българското образование официално се сдоби с нова придобивка – учебници за бедняци. Най-масовото издателство – ,,Просвета”, пусна за 8. клас учебници на цена 12 лв. и 9 лв. Вторите са черно-бели. ,,Те са за родители, които са притеснени”, обясни във вторник пред БНТ шефът на издателството Никола Кицевски. “Притеснени” – разбирай материално. Така за богатите деца ще има цветни картинки, а за бедните – няма да има.

“Черно-бели ще бъдат учебниците, само които могат да бъдат такива. Например по математика. По биология не може”, поясни Кицевски. Журналистката на БНТ му спести логичния въпрос – защо въобще са нужни цветни учебници в случаите, когато може да са черно-бели. Еднакъв безцветен учебник не само ще е приемлив ценово за всички родители, но и най-важното – децата ще са равнопоставени. Няма да е повод за дрязги, подигравки и понижено самочувствие в тази чувствителна възраст. А сега черно-белите учебници ще са сигурен знак, че детето идва от по-бедно семейство. Практиката показва, че мнозина родители, дори да живеят в недоимък, ще направят невъзможното само и само да не унижават децата си, да не се чувстват те маргинали и втора категория хора – и пак ще осигурят цветните картинки. 12 лв. са си 12 лв. за издателството.

В българската образователна система безплатни учебници се полагат само за основно образование. До миналата година се плащаха всички учебници от 9. клас нагоре (вкл.), но след смъкването на основното образование до 7. клас с платени учебници стана и 8.клас. За капак програмата в 8.клас тази година е нова, тоест учебници на старо не могат да се набавят – 12 лв. пак са си 12 лв. за търговците. Може ли всъщност да им се сърди човек? Пазарна икономика е, гледат си интереса.

На пазара са и електронни учебници. Те са евтини, някъде около 6 лв. Но реално не могат да заменят хартиените в българското школо. Пък и сигурни ли сте, че след като така и така виси пред екрана заради игри, ,,Фейсбук” и т.н. по 8 часа на ден, за детето ви е полезно да прекара още 4 часа в четене на уроци?

Ако някой тръгне да прави сметка колко плащат родителите за учебници в гимназиалния курс (примерно 6 предмета по 12 лв.), ще сбърка, защото такава сметка не може да се направи на този етап. Както е известно, издателствата са много, учителите сами определят по кои учебници да се преподава, цените им са различни, а повечето школа ще направят своя избор след 1 септември. Но това е малкият проблем. Големият е, че децата учат не само от учебници, а и от сборници, учебни тетрадки, обикновени тетрадки… Усилено изучаване на чужд език, какъвто е масовият случай, изисква 4-5 помагала.

,,Учебникът по немски, разбрахме, е 45 лв.

Само учебникът. Тетрадките са отделно“, сподели пред “Барикада” Радостина Тодорова от Варна, майка на осмокласник. Практиката сочи, родителският портфейл олеква с 200-250 лв. за дете. Ами при две деца? Ами ако училището изисква униформи (и за тях отиват към 200 лв.)?

Свързахме се и с втори родител – Мария Благоева от София. ,,Имам две деца. Голямата дъщеря ще е 9.клас, малката – 6.клас. Осмият клас за голямата миналата година уж бе с безплатни учебници, но за английския дадохме за помагала към 100 лв. А за малката, за която уж всичко трябва да е безплатно, пак давахме пари за някакви допълнителни помагала. Помня, че сметката за нея излезе някъде толкова, колкото за голямата –  към 100 лв.

Е, кое му е безплатното на безплатното образование?

Нали в основния етап трябва да е безплатно!”, сподели жената.

Както ,,Барикада“ многократно е писала, българската държава харчи малко пари за образование. Нормално е, след като голяма част от разходите се поемат от семействата. Графика: Евростат

 

Това е положението. Нарисувахме една малка битова картина от българското образование и живота на редови семейства. На някои българи тази статия може да се стори твърде незначителна, защото споменатите цифри няма да им направят впечатление – ще ги сметнат за нищожни. За други обаче са значими. Факт е – различните българи се увеличават.

Калоян Тодоров,
baricada.org
Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.