Цената на преврат е 300 милиарда

Бюлент Тюфенкчи
Бюлент Тюфенкчи

Бюлент Тюфенкчи: Проваленият опит за преврат в Турция е струвал на турската икономика 300 млрд. турски лири, или 100 млн. долара, заяви министърът на търговията на Турция

По неговите думи сумата може да се увеличи, но въпреки това икономиката на страната е стабилна.

„Военни самолети, хеликоптери, оръжия, бомби, сгради: 300 млрд. лири. Може би дори подценявам малко“ загубите, каза той, имайки предвид разрушенията в нощта на преврата на 15 юли.

Въпреки това той заяви, че цялостната картина в страната трябва да бъде разгледана в средносрочен план. „Превратаджиите накараха Турция да изглежда като държава от Третия свят“, заяви той и допълни, че инвеститорите „не идват след снимки на танкове, разположени по улиците“. По неговите думи чуждестранни инвестиции вече са били оттеглени след опита за преврат.

Въпреки това обаче Тюфенкчи посочи, че Турция се е справила със ситуацията.

„Ако превратът беше станал в друга държава пазарите нямаше да отворят поне седмица“, каза той. Опитът за сваляне на властта стана в нощта на петък срещу събота и пазарите отвориха нормално в понеделник сутринта.

След преврата властите прекратиха и годишния отпуск на служителите в публичния сектор. Тази мярка се отрази върху туристическия сектор, който вече трябваше да понесе удар след отлива на туристи заради атентатите в страната през изминалите месеци и кризата в отношенията на Анкара с Москва.

“Заради забраната на годишния отпуск един милион (туристически – бел. ред.) резервации бяха отменени“, каза министърът. /АФП
Източник: svetoven.pogled.info

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.