Шефът на МВР: България е на първите мяста по свобода на словото

Какво означава да нарушаваш свободата на словото? Свободата на словото по никакъв начин не е нарушена в България.

Даже според мен сме на едно от първите места по свобода на словото, както сме и на първо място по мерките за справяне с коронавируса.

Ще дам за пример Дания – там е збранено да се дава каквато и да е информация за коронавируса.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в предаването „Лице в лице“ по бТВ, във връзка с обвиненията повдигнати на Волен Сидеров и задържането му за 24 часа. „Засега има две обвинения срещу Волен Сидеров, но колегите работят.“, допълни Маринов.

„Всички знаете, че в тази ситуация има закон, в който ясно е разписано, че няма право да се разпространява подвеждаща информация за пандемията. Колегите от прокуратуарата са се самосезирали на базата на този закон за изказването на г-н Сидеров.“, разкри Маринов.

На въпрос какво ще се случи със случая на Красимир Каракачанов, който бе сниман на нарушава мерките седнал на разговор на пейка, Младенов обясни, че по искане на вицепремиера се извършва проверка. Изискват се документи от Столична общна, за да се установи дали мястото в което е сниман Кракачанов е парк или градинка. Има документи, че е парк и той подлежи на глоба от 300 до 1000 лв., допълни Маринов.

Маринов разкри, че е разпоредил да бъде извършена проверка на декларациите, които се изискват при напускане на областен център. По думите му от 9 312 проверени декларации, при 641 случая се оказва, че хората нямат трудов договори с посочените от тях фирми. 80 са посочили, че отиват на работа, но хората фигурират като безработни в бюрата по труда. Тези декларации не са проформа, заяви Маринов. По думите му това не трябва да звучи като заплаха.

Относно карантината в село Паничерево министърът обясни, че е блокирано населеното място и се подпомага РЗИ да тества хората в селото. „Имаме опит от Банско и го прилагаме там. Оперативния щаб решава за карантината. Професионалистите, които се занимават с вирусни инфекции, знаят как се разпространява“, уточни Младен Маринов.

„Осъзнаваме каква е политическата щета след като повече се забранява, отколкото се разрешава“ каза още министърът. Маринов призова да издържим още малко, за да можем да започнем плавно да се отпускат мерките.

„Няма промяна в мерките и заповедите на министъра на здравеопазването, новото е че ще бъдем стриктни в надзора на спазването им“, посочи още Младенов.

Относно навагането на карантина министърът обясни, че 78 018 души общо до сега са карантинирани в страната, като в 20 490 от тях са в момента под карантина, а 57 528 са освободени от карантина. Най-много са в столицата. Полицията по три пъти на ден проверяват дали хората спазват забраната да излизат от домовете си.

На въпрос дали се следят през мобилните им телефони карантинирани Маринов обясни, че има и такива случаи, но това не е масово, а само когато има нарушение, но това стана с разрешение на съдия от компетентния съд.

Министърът на вътрешните работи отбеляза, че за ромските квартали на София ще има режим на влизане и излизане от тях по модела на пунктовете за областните градове. до края на деня се очаква и заповед на РЗИ – София.

Полицаите ще бъдат обезщетени за работата в извънредни условия, посочи още министърът и уточни, че повечето граждани разбират смисъла на извънредните мерки и помагат на полицията.

Източник: Фрог нюз

Източник: Bultimes

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.