Шойгу: Русия спаси Сирия от ракетите на НАТО

Шойгу: Русия спаси Сирия от ракетите на НАТО

Благодарение на инициативата на Русия по унищожението на химическите оръжия в Сирия, беше избегнат масивен удар на НАТО по тази страна, каза в ефира на канал „Россия-24“ военният министър на Москва Сергей Шойгу, цитиран от РИА „Новости“ в понеделник (15 август).

„Силите на Северноатлантическия алианс имаха на разположение 624 крилати ракети. Ако те бяха изстреляни, щетите биха били неописуеми“, заяви Шойгу.

По време на преговори в Женева през 2013 г. Москва и Вашингтон постигнаха споразумение да унищожат намиращите се на сирийска територия бойни запаси от отровни вещества. Договорката бе постигната след химическа атака край Дамаск.

По-рано през деня руският министър на отбраната заяви, че Москва и Вашингтон са близко до пристъпването към съвместна борба с терористите в Алепо в Сирия.

„Намираме се в много активен стадий на преговорите с нашите американски колеги, както в Женева, така и в Аман, в постоянен контакт сме практически с Вашингтон. Крачка по крачка се приближаваме към конструкцията – в момента говоря само за Алепо, която ще ни позволи действително да започнем заедно да се борим, за да може на тази територия, на тази многострадална земя да се възцари мир и хората да могат да се върнат по домовете си“, каза Шойгу.

На 11 август сирийската армия съобщи, че сирийската армия и опълченците са преминали към настъпателни действия в южния участък на фронта в Алепо.

На 28 юли Шойгу съобщи, че Русия, съвместно със сирийското правителство, започва мащабна хуманитарна операция в Алепо. За напускането на града са създадени коридори за мирното население и един коридор за терористите, пожелали да се откажат от оръжието.
Източник: bg.rbth.com/

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.