Явор Божанков: Кризата доказа, че Бойко Борисов е най-слабият министър-председател в Европа

Явор Божанков: Кризата доказа, че Бойко Борисов е най-слабият министър-председател в Европа Единствено БСП може да победи ГЕРБ. В следващия парламент мнозинство ще има или около ГЕРБ, или около БСП

„Мой основен приоритет в следващия парламент категорично ще бъде правосъдието, защото всички подпорни стени-хотели, всички павилиони-убийци говорят за едно – високи нива на корупция. Затова смятам, че промяната в съдебната система ще промени всички други системи. Аз съм член на правна комисия и ще продължа да работя по възстановяването на върховенството на закона в следващия парламент“, посочи Явор Божанков, водач на листата на „БСП за България“ за Велико Търново, в началото на предизборния дебат по бТВ.

„5 на 100 души – това е резултатът от ваксинационния процес. Последните държави в Европа са относително с два пъти повече ваксинирани от България. На този фон, Борисов си позволи да каже, че „нашият модел“ бил за пример в Европа и света. Кризата доказа, че Борисов е най-слабият министър-председател в Европа. Той си беше популист и управляваше хаотично и преди ковид кризата, но тази криза показа, че държава не се управлява с мерки на парче“, каза Божанков за ваксинацията и управлението на ковид кризата.

По неговите думи България има ваксинационен план от 2016 г. и план за управление на пандемии, които обаче не се използват от правителството. „Борисов управлява през Фейсбук и на брифинги, а не управлява съобразно законите и наредбите на държавата. Това логично води до хаос“, посочи той.

„Не приемаме политиката на парче – 50 лв. за възрастните хора, 4 млн. лв. за музикантите, когато излязат да протестират. Кризата трябва да се управлява по закон и правила. Доходите да се увеличават по критерий – минималната работна заплата трябва да расте спрямо икономическите показатели, а не 30% увеличение за администрацията преди избори. По същия начин стоят нещата и с управлението на кризата. На хиляда болни трябваше да знаем дали отваряме или затваряме, какво правим на 2 или на 3 хиляди заразени, за да знае бизнеса предварително, да прогнозира, да взима кредити или да не взима кредити.

Ние видяхме обратното – Борисов казва една сутрин, че отваря държавата, здравният министър казва, че затваря. Така не се управлява криза“, каза още Божанков по темата.

Явор Божанков посочи няколко мерки, които ще помогнат на икономиката, като диференцирани ставки на ДДС, 9% за храни и лекарства. Той обърна внимание, че БСП също така предлага предвидимо законодателство, за да може бизнесът да работи спокойно и въвеждане на електронно управление.

„Ние предлагаме друга данъчна политика за младите семейства и по-висока подкрепа за хората, които искат да създадат деца и да ги отгледат в България. Семейното подоходно облагане, което предлагаме, работи в Унгария с много добри резултати за демографията. То означава, че ако едно семейство отглежда едно дете, намаляваме данъчната основа с 500 лв., две деца – с 1 000 лв., три деца – с 1 500 лв. Това е реална мярка, която ще стимулира раждаемостта и ще ни помогне да се справим с демографската катастрофа“, описа Божанков част от социалните мерки, които БСП предлага.

„Относно съдебната система, имаме няколко конкретни задачи, залегнали в нашата програма – да вкараме фигурата на главния прокурор в демократичните стандарти, да въведем лична имуществена отговорност за висшите държавни служители, да преосмислим формата на Висшия съдебен съвет и да премахнем специализираните прокуратура и съдилища, които се превърнаха в бухалка на властта“ обяви той.

„Министър-председателят ще се определи от следващото мнозинство, ние, за разлика от ГЕРБ, не сме лидерска партия. Но съм убеден, че ще намерим кандидат за министър-председател, прочел повече от една книга и говорещ чужди езици. За разлика от Борисов, Корнелия Нинова владее два чужди езика, има образование и е прочела повече от една книга“, каза Божанков по отношение на кандидатурата на БСП за министър-председател.

По отношение на бъдещи коалиции в парламента, Явор Божанков коментира: „Уважавам малките партии, които искат да влязат в следващия парламент, но истината е, че в момента единствено БСП може да победи ГЕРБ. Мнозинство ще има или около ГЕРБ, или около БСП. Готови сме да работим с всеки, който подкрепи основните точки в нашата програма.“

„Като народен представител от Велико Търново, мога да твърдя, че ГЕРБ не са изпълнили нито един от поетите ангажименти към областта – Дунав мост през Свищов, АМ „Хемус“, автомагистрала Русе-Велико Търново, работещо летище в Горна Оряховица и интермодален терминал. 12 години обещания, нито един изпълнен ангажимент. Резултатът – 1/5 намаляване на населението на Северна България, 7 души напускат Велико Търново всеки ден. Имаме нужда от работещо правителство и можещи и образовани хора, които да поведат България по нов път.

На 4-ти април можем да започнем тази промяна с №4 в бюлетината“, каза на финала на дебата Явор Божанков. / bulpress.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.