Подаряваме небето си на НАТО от февруари

Подаряваме небето си на НАТО от февруари

Депутатите ще гласуват да предоставят охраната на небето на страната ни от страни – членки на НАТО, най-вероятно през февруари.

Тогава се очаква да влезе в парламента проект на закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който се дава възможност за съвместна отбрана на въздушното ни пространство с други членки на НАТО. Промените вече бяха одобрени от правителството, съобщава “Труд”.

Промяната е в отговор на направената препоръка по време на Срещата на върха в Уелс за необходимост от провеждане на съвместни мисии за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО.

Такава мисия се изпълнява в страните от Прибалтика още от 2013 г., но тя бе усилена в резултат на предприетите мерки за гарантиране на сигурността на държавите от НАТО. Румъния също изпълни препоръките на алианса от средата на 2015 г.

Единствено България продължава да изпълнява ангажиментите си към общата охрана самостоятелно.

До лятото трябва да бъде избран и модел нов изтребител, довериха от Министерството на отбраната. В момента специална комисия отново разглежда всички възможности. Обсъждат се варианти за чисто нови, но и за самолети „втора ръка”.

Източник: sosnovini.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.