AФП разтръби тази заран по цял свят: Произходът на съвременния човек трябва да се търси в България!

1497584812-subor-brit-3-728326
Повечето учени-археолози смятаха досега, че нашите праотци са дошли от Африка, но настъпва обрат в теориите, който сочи към България предаде АФП тази сутрин

Малък екип български изследователи намериха доказателства за произхода на Homo sapiens на територията на България, възстановявайки фосили от пресъхналото речно корито край село Рупките, на север от Чирпан.

Представете си равнина, подобна на савана с ниска растителност, сред която бродят жирафи. Това е днешна България преди седем милиона години, и там, а не в Африка, днешните учени търсят следи от най-старите човешки предци.

Освен слънцето, твърде силно в началото на този юни, няма много общо между Рупките, малко село в Южна България, удавено в житата, и африканските пейзажи.

Рупките е село в Южна България. То се намира в община Чирпан, област Стара Загора.

Но според изследователите приликата е била поразителна преди 7,2 милиона години, когато жирафи, газели и антилопи са били обичайните животински видове за Югоизточна Европа, превзета от сахарското влияние заради жестоките климатични катаклизми.

Малкият екип от учени, който разкопава коритото на изчезнала река и изважда безброй праисторически вкаменелости край българското село, го знае по-добре от всеки друг. Целта на мисията е ясна: да бъдат открити нови следи от грекопитека, който според тях може да се окаже и най-старият известен хоминид (непосредствените предци на човека).

По-стар дори от Тумаи, открит през 2001 г. в Африка и смятан за притежател на титлата. През 2002 г., петгодишният внук на местния палеонтолог-любител Петър Попдимитров намира нещо, което прилича на вкаменелост на зъб с три корена.

„В началото си мислехме, че това е остатък от някакво животно“, споделя пред АФП 76-годишния Попдимитров. „Но зет ми, който е зъболекар, ми каза, че това вероятно е човешки зъб.“

Loading...

Агенцията припомня, че германски войници през Втората световна война, копаейки бункери в България са откривали подобни челюсти, което е потвърдено и от екипа на Мадлин Бьоме от университета в Тюбинген, Германия.
Източник: blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

календар
календар

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.