Чехия обвини Германия, че насърчава миграцията

Чехия обвини Германия, че насърчава миграцията

Чешкият премиер Бохуслав Соботка разкритикува Германия, че е предизвикала, според него, незаконна имиграция в Европа, решавайки да отвори широко вратите си за бежанците, предаде Франс прес.
“Германия изпрати сигнал, който беше видян и чут в голяма част от Близкия изток и Северна Африка”, отбеляза Соботка в интервю за германския в. “Зюддойче цайтунг”.
“Това стимулира незаконната имиграция към Европа.
Това, за съжаление, не може да се отрече”, добави той.
В края на лятото канцлерът Ангела Меркел реши повече да не връща сирийските бежанци в първата страна от Европейският съюз, в която са влезли, а после – да приема бежанци, минаващи транзитно през Унгария, която по това време завършваше изграждането на ограда за недопускането им на нейна територия.
“Германия даде приоритет на хуманитарните аспекти на кризата пред сигурността”, подчерта чешкият премиер.
“Трябва да се изправим пред последиците, тъй като не вземаме необходимите мерки по външните граници на Европа, а Турция не изпълнява задълженията си”, изтъкна също той.
Соботка защити източноевропейските страни като Унгария, Словакия и дори Полша, които не проявиха особен ентусиазъм по отношение на бежанците и дори открито ги отблъскват.
“Трябва да виждаме различията, които продължават да съществуват в Европа. Страните от Централна и Източна Европа бяха силно изолирани в епохата на комунизма до 1989 г. Ние имаме едва 25 години демократично развитие зад гърба си. В много от тези страни обществото не се променило коренно”, отбеляза той.
Различни допитвания показват, че около 70 процента от чехите са против приема на бежанци в страната им.
При все това Соботка увери, че Чехия проявява солидарност.
“Изпратихме полицаи в Словения, Унгария и Македония, за да окажем съдействие пред внушителния поток от мигранти към Балканите”, каза той и напомни, че Прага се е съгласила да приеме бежанци в рамките на задължителните квоти, одобрени от ЕС и отхвърлени от Братислава и Будапеща.
Източник:evropadnes.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.