Die Welt: Западът безпомощно гледа как Русия си връща статута на свръхдържава

Die Welt: Западът безпомощно гледа как Русия си връща статута на свръхдържава

Докато Западът безпомощно наблюдава усложняващата се ситуация в Сирия, Русия стана страна, без която решаването на конфликта се оказва невъзможно.

Москва иска равнопоставен диалог с Вашингтон и се стреми да си върне статута на свръхдържава, за което тя изгражда отношения със страните от Близкия Изток, пише Die Welt в публикацията Das ist Wladimir Putins Masterplan im Nahen Osten.Според изданието, Москва преследва в Сирия три цели: Първо, да не допусне крах на сирийския режим и в района да се отчитат руските интереси; Второ, борба с ислямистите; Трето, Русия се стреми да си върне правото на глас на международно и регионално равнище.

За разлика от Съветски съюз, Русия залага не на идеологията, а на прагматизма, пише Die Welt. Москва проявява характерната за такъв подход гъвкавост. Например миналата година, когато Турция свали руския Су-24 възникна заплаха от открито военно противопоставяне между страните. Днес обаче може да се наблюдава много умерена реакция на турската военна операция в Сирия, се казва в публикацията.

Освен това Русия е заинтересована от добри стратегически отношения с Иран. Москва се стреми към икономическо партньорство, макар засега от приятелските отношения с Техеран най-голяма изгода получи военната промишленост. В частност, Русия достави на Иран системи за ПВО С-300, които трябва да защитават ядрените й обекти.
Превод и редакция: БЛИЦ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.