Драгомир Стойнев: Обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години трябва да се обвърже с минималната работна заплата

Драгомир Стойнев: Обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години трябва да се обвърже с минималната работна заплата

Мнозинството в НС отхвърли разглеждането на законопроекта на левицата

„Предлагаме законопроект, който ще регламентира плащането на обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години. Целта е да обвържем тези плащания с минималната работна заплата и те да са в размер на 420 лв.“ Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев. Той изтъкна, че този законопроект е от изключителна важност, предвид това, че нацията ни се топи, както и факта, че все още правителството не е предложило краткосрочни и дългосрочни мерки за справяне с демографската криза. „Младите семейства трябва да планират своите разходи и ако го отхвърлите, означава, че когато ГЕРБ управлява, замразява това плащане.

Когато БСП управлява в периода 2013 – 2014, знаете, два пъти увеличихме това плащане, защото два пъти вдигнахме минималната работна заплата“, каза още Стойнев. По думите му обвързването на това обезщетение с минималната работна заплата не го искат само депутатите от левицата, но и всички млади хора, които се справят трудно. Депутатът от БСП обясни, че става въпрос за тези майки, които са работили и са си плащали осигуровките, които са били коректни към данъчно осигурителната система, сега да се възползват от това свое право – обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години да бъде равно на минималната работна заплата. „Обвързваме го с минималната работна заплата, тъй като не е нормално всяко едно правителството субективно да определя какъв ще бъде този размер. Нека да има предвидимост, така че младите хора да бъдат спокойни, става въпрос за увеличение с 80 лв., което не считам, че е голяма тежест за бюджета“, аргументира се Драгомир Стойнев.

Източник:bsp.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.