Иран проявява интерес към руския ракетен комплекс „Бастион“

Иран проявява интерес към руския ракетен комплекс „Бастион“

Иранските военни проявяват интерес към руския подвижен брегови ракетен комплекс „Бастион“, снабден със свръхзвукови противокорабни крилати ракети „Яхонт“. Това предаде lenta.ru в сряда (20 януари), като цитира източник на агенция Интерфакс, близък до сферата на военно-техническото сътрудничество.

„Интересът на иранските партньори към този комплекс е обусловен от високите тактико-технически характеристики на „Бастион“, неговото реноме на световния пазар на оръжие. А основното е, че Иран има дълга брегова линия и морска акватория, която трябва да бъде покривана“, каза източникът.

Според него след премахването на международните санкции срещу Иран пред Москва и Техеран са се открили нови възможности за военно-техническо сътрудничество, като към момента няма никакви пречки Русия да доставя ракетни комплекси на азиатската страна.

На 23 ноември 2015 г. Русия започна процедура за доставка на зенитни ракетни системи С-300 на Иран, припомня lenta.ru. Това се случи, след като през април 2015 г. руският президент Владимир Путин сне ембаргото срещу Техеран, като се позована съществения напредък в преговорите по иранския ядрен проблем. Ембаргото бе наложено през септември 2010 г. от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев в рамките на указ за изпълнение на резолюцията на ООН за ограничение на доставките на оръжие за Иран.

Комплексът „Бастион“ е предназначен за прикритие на морско крайбрежие с дължина до 600 км. Комплексът може да се използва за поразяване на най-различни кораби на вода, както и за радиоконтрастни цели в условията на интензивно огнево и радиоелектронно противодействие. Комплексът може да носи до 24 ракети „Яхонт“, а пускът на ракетите може да се осъществява през интервал от 2,5 секунди.

Крилатите ракети „Яхонт“ могат да развиват скорост до 750 м в секунда и да поразяват цели на разстояние до 300 км.

bulpress tv
Loading...

Източник: bg.rbth.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.