Красимир Янков: Българинът никога няма да позволи Кастрева да окастри крилата му!

Красимир Янков: Българинът никога няма да позволи Кастрева да окастри крилата му!

Публикуваме коментар на депутата от БСП Лява България Красимир Янков от Фейсбук*.

За държава с над 1300 годишна история би трябвало да няма дебат за модела, как да се съхрани и за в бъдеще. Има базисни ценности и познания, които са установени, и такива, с които да надграждаме културната хармония и интелектуаления капацитет на младия българин, човека на утрешния ден. Нашето познание и основанието да се гордеем, че сме българи, е осветено от “История славянобългарска”. След написването й, Паисий Хилендарски очаква от нас да не сме неразумни. Петър Берон ни показа “кита”. Така хоризонтът ни стана безбрежен. И до днес в началото на читанката ни е А, Б, В и “Мила Родино”. Моето поколение започна именно с тази читанка и достигна до лаптопа и смартфона, за толкова кратко време. До където и да стигнем, читанката е стартовата ни площадка. Когато осмисляхме мултикултурата, като новото интегритетно понятие за форма на обществена битност, знаехме, че в това общество ние трябва да се влеем с уникалната си култура, език и традиции, автентично съхранени, и така ще се формира общият ансамбъл на многообразието. И изведнъж се оказва, че сме мислили грешно. Мултикултурата ни налагат като някакъв микс от стереотипи и понятия, художествени образи и модели, които децата ни още в начална фаза на образованието трябва да възприемат като базисни. Това иска да ни натресе учебната програма на “реформаторския екип” Танев-Кастрева.

Децата ни “ще бъдат” Робинзон Крузо. Претърпели крушение, заживяват на самотен остров, заобиколени от човекоядци. Петкан трябва да бъде спасен и обучен на неща, които той не знае, че са му нужни. Щастливата развръзка трябва да дойде от нечий случайно преминаващ голям кораб.

Мисля, че Иван Вазов е най-наясно как се задава кодът на бългращината. В “Под игото” е описал кратко и ясно каква трябва да е учебната програма, кой трябва да я изпълнява, и как се упражнява надзор на това. “Годишният изпит беше върху българската история, кратката” – така е описал проверката на училищното настоятелство върху това какви семена на знанието са посели учителите. Така се формира патриотизмът и родолюбието, а не се дава пространство на националния нихилизъм. Заглавието “Даваш ли даваш, Балканджи Йово” е във въпросителна форма именно заради еднозначния рефлекторен отговор от всеки българин. Българинът, който никога няма да позволи Кастрева да окастри крилата му!

Източник: zona-news.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.