Красимир Янков, народен представител от БСП „Лява България”: МВР е приемало дарения в нарушение на действаща заповед на министър, отговорна е Бъчварова

Красимир Янков, народен представител от БСП „Лява България”: МВР е приемало дарения в нарушение на действаща заповед на министър, отговорна е Бъчварова
Г-н Янков, Вие обявихте, че Министерството на вътрешните работи е приемало дарения, в нарушение на министерска заповед, която изрично забранява това. Бихте ли обяснили за какво става въпрос?
Красимир Янков: Едва на 12 август 2015 г. има заповед, която разрешава даренията за МВР. Тя отменя заповед от 4 юли 2013 г. на тогавашния министър Цветлин Йовчев, с която се забраняват даренията за вътрешното министерство. Това означава, че всички приети дарения до 12 август миналата година са в нарушение на министерската заповед и отговорността за това е на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В тази връзка искам чрез Вас – медиите, да дам основание на прокуратурата да се самосезира за проверка.
Фокус: Знаете ли какви са тези дарения?
Красимир Янков: Най-разнообразни – от автомобил „Мерцедес“, дарен от БНБ, до парични суми за горива, консумативи и резервни части, забележете, дарени от общините, държавните енергийни дружества, т.е. от всички нас. Бойко Борисов разпореди на кметовете да вдигат данъците – ето къде отива част от повишените данъци – за гориво на МВР. Очевидно е, че бюджетът на МВР не е разписан адекватно за покриване на разходите за отделните дейности – след като има необходимост от горива, от резервни части, средствата за които са дарени от общините. Излиза, че всички ние – българските данъкоплатци, плащаме два пъти за сигурността си, която обезпечава МВР. Веднъж през общините и държавните енергийни дружества и втори път – чрез бюджета на МВР, който е над милиард. По време на предишното правителство изведохме като основен приоритет борбата с битовата престъпност – като най-голям бич за хората, особено в малките населени места, където кражбите на имущество, на селскостопанска продукция, са повсеместни. Бяхме дори критикувани за това, че пращаме жандармерията в малките населени места, за да респектира потенциалните закононарушители. Днес какво се случва – малките общини са принудени да даряват пари за гориво на МВР, за да могат в известна степен да осигурят полицейско присъствие именно в тези невралгични места. Темата, която дискутираме в момента е, меко казано, странна, на фона на баснословните възнаграждения на най-близкия кръг от експерти и съветници на министър Бъчварова. Няма пари за гориво, но има половин милион годишно за заплати на шепа чиновници.
Фокус: Неотдавна Вие отправихте този въпрос от парламентарната трибуна.
Красимир Янков: Над половин милион годишно са заплатите за заместници, съветници, експерти и сътрудници. Същите тези високоплатени съветници не са обърнали внимание, че до 12 август миналата година министър Бъчварова нарушава заповедта за забрана на даренията в МВР. Ето това е ефективността от работата им.
Източник:focus-news

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.