Мая Манолова : Вдигането на винетките стана по силов начин

Мая Манолова Вдигането на винетките стана по силов начин
Омбудсманът Мая Манолова се срещна с представители на гражданското движение “За Добрич” за да обсъди вдигането на цената на винетките. Както е известно, добричлии готвят пореден протест на 16 януари.
“Става дума за постановление на Министерски съвет, с което е одобрена тарифа, то не може да бъде атакувано пред Конституционния съд. Жалби по този въпрос са постъпили не само от Добрич, но и от други места в страната. По време на свои пътувания установих, че пътищата навсякъде са в „ужасяващо” състояние”, заяви Манолова.
Мая Манолова добави, че е възможно решението за поскъпване на винетния стикер да бъде атакувано пред Върховния административен съд и такова дело вече има.
Институцията, която тя представлява, има правомощия да предлага промяна в закон или в наредба, да се обжалва закон пред Конституционния съд или да бъдат отправени препоръки и предложения към различните органи на изпълнителната власт.
Мая Манолова допълни, че в резултат на нейни препоръки и към други граждани към момента са подадени жалби и е образувано дело пред Върховния административен съд. „Трябва да кажа, че напълно споделям мотивите на жалбоподателя, защото според мен най-големият проблем в цялото действие – увеличаване на винетките за 2016, е в това, че нямаше достатъчно публичност, прозрачност и добронамереност ако щете от страна на органите, които взеха това решение. Трябваше да обяснят кое налага увеличаването на цените на винетките.Ако гражданите кажат, че това е непосилно за техния джоб, че в крайна сметка не е възможно да си позволят едно такова увеличение, да се търси компромисен вариант, това е смисълът и на общественото обсъждане, което е публично и прозрачно. Това е най-сериозният недостатък в това решение на министър Павлова за увеличаване цените на винетките, защото просто си беше направено силово”, заяви Мая Манолова.
В рамките на своите правомощия като омбудсман Манолова е изпратила препоръки до министъра на регионалното развитие и на директора на Агенция „Пътна инфраструктура” да дадат обяснение на нея и на гражданите кое е наложило поскъпването на винетния стикер за тази година, колко пари са събрани миналата година и за какво са използвани, какви приходи се очакват за 2016 година и какъв е планът за ремонт на пътища у нас. Мая Манолова посочи, че в резултат на нейни писма вече е получила отговор от регионалния министър, в което се посочва, че с новата цената на винетния стикер ще се събират към обичайните 250 млн. лв. още 50 млн. лв., а според разчети годишно за ремонт на пътища са необходими около 300 млн. лв.
Източник:tribali.1414info

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.