Михаил Миков: Ще бъдем още по-упорити в отстояването на интересите на българските граждани

Михаил Миков: Ще бъдем още по-упорити в отстояването на интересите на българските граждани
Ние постоянно ще даваме алтернативи

„От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ имаме своите приоритети през този сезон – прогресивно облагане, ДДС, което диференцира и дава възможност разходите за отглеждане на деца да бъдат други, социални помощи за майките и за децата, социални решения, за да има България”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в декларация от името на парламентарната група по повод началото на новия политически сезон. „Ще бъдем още по-упорити през тази сесия и тази година, защото имаме правото да кажем, че сме били последователни и не сме излъгали избирателите си. Ще бъдем последователни в отстояването на интересите на мнозинството от българските граждани”, допълни той. Като пример Миков посочи случай в ловешко село, където днес погребват семейство, издъхнало от глад и студ, в мизерия, преди 5 дни, а дъщеря им не съобщава, за да получи пенсиите им и да върне вересиите в магазина. „Когато гласуваме и вземаме решения в Народното събрание, трябва да си представяме и другата страна, истинската България – животът извън жълтите павета”, категоричен е председателят на БСП.

Михаил Миков подчерта, че в началото на всяка година хората са изпълнени с надежди, а от политиците зависи дали тези надежди ще бъдат оправдани и изпълнени. „Днес ние живеем в една изключително усложнена международна обстановка. Продължава политиката на санкции и контрасанкции между Русия и ЕС, която правителството подкрепя, а цената на която се плаща от българските граждани”, каза още Миков и посочи, че загубите в земеделието са 300 млн. лв. „От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще продължаваме да бъдем против тази политика на българското правителство”, заяви той. По думите му продължават конфликтите около нас. “Европа е изправена пред политическа, социална и културна криза, под натиска на милион емигранти от Близкия Изток и Северна Африка с неизяснена националност и статут, които заливат Стария континент”, посочи председателят на БСП. По неговите думи българското правителство все още няма ясна позиция – къде е България в този процес и как участва във формирането на позициите. Той попита колко ще плащат българските граждани от тези 3 млрд., които ЕС е договорила с Турция и колко бежанци ще бъдат поети в страната ни от тези 400 000, които са били договорени да бъдат преселени от Турция. „От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще бъдем настойчиви България да има активна позиция сега, когато се обсъжда ревизията на Дъблин и страната ни да бъде равноправен член на ЕС и тя трябва да получи солидарна подкрепа за бежанския натиск”, категоричен е той. Според него не се усеща ясна посока във външната политика на страната. „Ние постоянно ще даваме алтернативи, които правителството да предлага от България”, уточни Миков.

Председателят на БСП е на мнение, че не по-малко обезпокоителна е вътрешнополитическата ситуация. „В областта на сигурността сме свидетели на нагли убийства и невъзможност за справяне с обикновена битова престъпност. И тук отговорите отсъстват”, каза още Миков. По неговите думи кризисният ПР замества реалните действия, които очакват българските граждани от едно правителство, което най-много разбира от престъпността. „И може би точно заради това престъпността се засилва, когато то управлява”, коментира Миков и допълни, че БСП ще подкрепи инициативите, които са реални и дават възможности на МВР и службите да си вършат работата.

„Тази година ще отбележим 25 години от създаването на Конституцията. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично ще отстояваме трите основни принципа: България да бъде демократична, социална и правова държава. Това не е даденост, а това трябва да се отстоява всеки ден, когато свободата на словото се нарушава”, поясни председателят на БСП и посочи като пример спирането на предаването „Деконструкция” по БНР.

Пълният текст на декларацията:

Докато слушах изказването на г-н Цветанов, си представих с. Радуляне, Ловешка област, в което днес погребват Вълчо Дишев и съпругата му Дона. Двама българи, издъхнали от глад, от студ, в мизерия преди 5-6 дни и дъщеря им не съобщава, за да може да получи пенсиите им и да върне вересиите в магазина. И ние, уважаеми народни представители, тук, в Народното събрание, когато гласуваме, когато се изказваме, когато взимаме решения, трябва да си представяме винаги и другата, истинската България – животът извън жълтите павета, животът извън брюкселската и политкоректната лексика, животът, такъв, какъвто е за милионите български граждани – през 21 век в европейска България. В началото на всяка година хората са изпълнени с надежди и от политиците в Народното събрание зависи доколко тези надежди се сбъдват и доколко политиката, която се провежда, се превръща в поредно разочарование за тези, които подкрепят едно или друго управление, една или друга власт, една или друга политика.
Днес ние живеем в една изключително влошена международна обстановка. Продължава политиката на санкции и контрасанкции между Русия и ЕС, която правителството всъщност подкрепя, а цената на която се плаща от българските граждани. Само за българското земеделие има 300 млн. загуби. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ многократно и през изминалата година, и през тази ще бъдем против тази политика на българското правителство, политика, която нанася щети на българските граждани.
Продължават конфликтите около нас, които изправят Европа пред политическа, социална, културна криза, под натиска на милион имигранти от Близкия изток и Северна Африка, често с неизяснена националност и статут, които заливат Стария континент. Българското правителство все още няма ясна позиция къде е България в този процес и как участва във формирането на позициите. Колко ще плащат българските граждани от тези 3 млрд. евро помощ, които Евросъюзът договори с Турция? Колко бежанци ще бъдат приети в България от тези 400 хил., за които бе договорено да бъдат разселени от Турция на територията на ЕС? Българските граждани имат нужда да знаят, че ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще бъдем изключително настойчиви в изясняването на този въпрос. Ще бъдем много настойчиви България да има активна позиция, сега, когато се обсъжда ревизията на Дъблинското споразумение. И снощи в Европейския парламент се обсъждаше този въпрос. Ще бъдем много настойчиви България да бъде равноправен член на ЕС, член със своите интереси, да бъде в семейството на Шенген и член, който трябва да получи солидарна подкрепа.
България, Румъния, Хърватия не могат да бъдат втора буферна зона срещу бежанската вълна. Тук правителството има своята голяма отговорност да отстоява интересите на България, а не кротко да чака какво ще кажат „началниците”. Нас не ни интересува дали Дейвид обикаля южната граница. Нас ни интересува британското и други европейски правителства да осъзнават България като пълноправен и равноправен член на ЕС, който се нуждае от европейската солидарност. В момента не се усеща ясна посока във външната политика и ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ постоянно ще даваме алтернативите, които правителството да предлага като български решения – и на запад, и на изток.
Не по-малко обезпокоителна е вътрешнополитическата ситуация. Специално в областта на престъпността сме свидетели на флагрантни, нагли убийства. Свидетели сме на невъзможност за справяне с обикновена битова престъпност, която притиска и тормози хората в малките населени места. И тук отговорите отсъстват, и тук политическият ПР, кризисният ПР замества реалните действия, които очакват българските граждани от едно правителство, което най-много разбира от престъпност и може би заради това престъпността се засилва най-много, когато то управлява.
Ние ще подкрепим инициативите, които са реални и дават възможности на МВР, на службите на България да си вършат работата срещу престъпността. Но не инициативите в рамките на политическия ПР, не в рамките на политическото овладяване и използване на системата за вътрешна сигурност за вътрешни цели – за притискане на бизнеса, за извличане на политически дивиденти, за печелене на поредните избори с „живковски” резултати и отчитане на някаква мъртва стабилност, стабилност, която все повече български граждани усещат като невидим резултат – по джоба си, по перспективите децата им да учат, невидим резултат като достъп до здравеопазване, след т.нар. почиващи върху върховната философия на неолиберализма реформи – здравна, образователна… Само че, тези хора, които си отиват всеки ден в българските села в мизерия, нямат възможност да се лекуват в лъскави частни клиники и децата им не учат в лъскави частни училища.
Има алтернативи на либералната демокрация! Истинската алтернатива е тази, която изисква българската Конституция. Тази година ще отбележим 25 години от създаването на Конституцията. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично ще отстояваме трите й основни принципа – България да бъде демократична, социална, правова държава! Те не са даденост, а трябва да се отстояват всеки ден, когато свободата на словото в България в 21 в. се нарушава, когато в обществените медии се свалят и се забраняват предавания за това, че не се харесват и не са в коректен тон с политиката на днешното дясно управление. Когато се отхвърлят законопроекти, свързани с демографското развитие, когато данъчната система продължава да бъде система за малцината богати и да облагодетелства все по-голямото натрупване и откъсване на тези 5% от милионите български граждани.
Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще имаме своите приоритети – прогресивно облагане на доходите, диференциран ДДС, който дава възможност разходите за отглеждане на деца да бъдат други, социални помощи за майките и децата, социални решения, за да има България. И не след 50 години, за когато е адресирана днешната стратегия на правителството, която днес ни се предлага като алтернатива на ясни краткосрочни мерки, за които парламентът задължи правителството. То не изпълни това решение на Народното събрание! Затова ще бъдем още по-упорити през тази парламентарна сесия и през тази година. Защото ние имаме правото да кажем – бяхме последователни и не излъгахме нашите избиратели! Ще продължим да бъдем последователни в отстояването на интересите на мнозинството от българските граждани.
Източник:bsp.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.