Миков: Истинската опозиция в това Народно събрание е “БСП Лява България”

Миков: Истинската опозиция в това Народно събрание е "БСП Лява България"

“Почти магическото заклинание за „видимите резултати” май ще се окаже вярно. Все по-видими стават последствията от невидимите решения, които усещат всеки ден българските граждани. В социалната сфера кабинетът „Борисов 2” повтаря ледниковата ера на „Борисов 1” с 14 замразени социални права, във фискалната – ученикът Горанов надминава учителя Дянков, но този път „пари няма”, въпреки 16-милиардния нов заем. А в икономическата сфера пари няма и да се появят, защото липсва всякаква идея за стопанско развитие”, заявява в интервю за ПИК и “Ретро” лидерът на БСП Михаил Миков.

На въпрос дали БСП е в срив, лидерът на левицата отговори категорично: “Авторите на тези внушения имат една цел – да ги повтарят дотолкова, че и без срив или разпад у обществото да се създаде такова впечатление. Вижте, БСП никога не е била изчезваща партия. Тази година на Бузлуджа се събрахме 50 хил. души. За 125-ата годишнина ще сме още повече. Може ли друга политическа сила да привлече на едно място толкова последователи? Идеята движи и съхранява нашата партия. Идеята, че по-достоен живот в по-солидарно общество и по-справедлива държава е възможен независимо от обстоятелствата и конюнктурата. Иначе в БСП има проблеми, но има и решения. Има и другари, които още смятат, че решенията за партията минават през реализацията на личните им амбиции. Аз не съм от тях и се надявам да ги убедя, че успехът на партията, а не на личността, е успех за всички нас като общност.”

“Правителството може да подбира подкрепа сред желаещите явни и скрити участници в парламентарното мнозинство, но скритите резултати от дясното управление, които ще стават все по-явни и осезаеми за българските граждани, постепенно ще изтрият рекламния образ на стабилността в държавата. Не може да е стабилна държава, в която властта все повече отнема от хората, а им прехвърля тежката сметка на своето съществуване – чрез данъчно бреме, чрез социално замразяване, чрез дългова спирала”, добавя той.

“Истинската опозиция в това Народно събрание е само една – лявата опозиция. „БСП-лява България” не влезе в нито едно от любимите на тази власт тематични мнозинства, обединяващи парламентарните групи според интересите. Всички други го направиха. Мисля също, че не може да има дясна опозиция на дясно управление или някой сам на себе си да бъде опозиция като ДСБ. Не може и да си коректив на нещо, в което участваш, както внушават АБВ”, казва още Миков.

На въпрос дали виси във въздуха протегнатата ръка на Георги Първанов, лидерът на БСП заяви: “Лявата или дясната… Шегувам се. Мога да стисна много ръце в лично качество и от възпитание. Когато стискам ръце на други политици обаче, мисля за всичките ръце на обикновени хора, които съм стиснал през годините. Мисля за това дали те ще ги протегнат отново, когато се срещнем следващия път. Сериозно виси във въздуха отношението към левите хора на политици, чието минало и успехи са свързани с БСП и които претендират, че са част от лявото днес, след като са обърнали гръб на левицата.”

Относно кризата в ДПС Миков смята: “Всяко развитие в някоя от водещите политически сили, в парламентарно представените партии, може да бъде катализатор на промяна в политическото статукво. Чухме заявки и предупреждения за предсрочни избори не от едно място и ако се тръгне в тази посока, това не бива да учудва никой сериозен участник или наблюдател на политическия процес при това нестабилно и богато на вътрешни противоречия управление. Необходимостта от ново произнасяне на суверена узрява и по съвсем обективни причини. Няма как гражданите да са удовлетворени от управление, което съществува заради себе си, а не заради тях.”

“Вече заявих, че всяка опозиция трябва да е готова за предсрочни избори. БСП не бяга от такова предизвикателство. Обстоятелствата, които се натрупват в резултат от водената в момента дясна политика, също водят към извънреден вот. Много зависи и от търпението на гражданите, което ще се изчерпва все повече. Въпросът е в това българите да поискат различна политика. Като опозиционна партия, постоянно предлагаме лява алтернатива, която е в интерес на хората – по отношение на демографската политика, на социалната, пенсионната, данъчната… Но се нуждаем от доверието на хората, за да реализираме тези решения и в управлението на страната. Осъзнатата необходимост от промяна е най-добрата мотивация за избирателите”, завършва Миков.
Източник: hashtag-bg.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.