Миков в Деня на радиото: БНР трябва да се води от обществения интерес в призванието си да информира

Миков в Деня на радиото: БНР трябва да се води от обществения интерес в призванието си да информира

Дано у нас надделее инстинктът за съхранение на свободата на словото и инакомислието

„За повече от осем десетилетия БНР се превърна в незаменим източник на информация за българското население, утвърди се като професионална школа за поколения български журналисти. Историята на радиото натоварва с голяма отговорност днешните му ръководители и служители – да осведомяват българските граждани за събитията и развитията в страната и по света, с безпристрастен анализ и при спазване на най-високи стандарти за обективност”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в поздравителен адрес до ръководството и екипа на БНР в Деня на българското радио. В обръщението си лидерът на социалистите споделя мнение, че при изпълнението на това призвание стопанските показатели и политическата среда не бива да бъдат водещи критерии, а най-вече – интересът на българското общество в неговата цялост.

„Надявам се, че тези виждания се споделят от Вас и Вашите колеги, че ръководството и всички служители на БНР ще се водят от това да не дават основания за съмнения в изпълнението на своята обществено значима роля. Надявам се също да не разчитаме единствено на националните медии за това различните гледища в нашето общество да получават национален ефир”, пише Миков до генералния директор на радиото Радослав Янкулов.

„Като национална медия, българското радио продължава да е обект на стремеж за политическо моделиране, за коригиране на програмата му и съдържанието на неговите продукции. Това не е ново явление, но напоследък се наблюдава нов тип реакция на този традиционен натиск. Пример е отношението към предаването „Деконструкция” – вече заглушено”, коментира във Фейсбук председателят на БСП. По думите му ценното на това, което правят Волгин и екипът му, е в неговото съдържание – „толкова различно от привидното разнообразие на останалия информационен поток, заливащ ни с козметично различаващи се версии на почти едни и същи тези”.

В социалната мрежа Михаил Миков изрази надежда, че БНР ще изпълни призванието си да бъде национален автономен информационен и културен институт, какъвто е според Закона за радиото и телевизията и че в обществото ни ще надделее инстинктът за съхранение на демократичните ценности, плурализма, свободата на словото, заради които българите бяха убеждавани, че трябва да жертват социални права, които продължават да губят, но вече им отнемат и свободата на инакомислието.

Източник:bsp.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.