NY Times: Русия увеличава военната си мощ и се утвърждава на световната арена

Russian_paratroopers_106th_VDD
Русия значително усилва военната си мощ, което води до охладняване на отношенията й със Запада, съобщава американският вестник The New York Times.

Изданието изброява какви конкретно мерки предприема Русия за възстановяване на своето влияние. Припомнят се например новите и разширени бази в Арктика.

Отбелязва се значителния ръст на руския военен бюджет. Например през 2015 г. бюджетът за военни цели е нараснал с 11 млрд долара спрямо 2014 г.

The New York Times обръща внимание на нарасналия брой големи военни учения с участието на 100 хиляди души. Освен за бойна подготовка, те служат като демонстрация пред света на военна мощ, твърди вестникът.

Сочат се и зачестилите случаи на гранични инциденти – Балтика и Су-24.

Не са пропуснати Сирия и Украйна. NY Times пише, че Русия „зашемети враговете” и „пося нестабилност” в редица региони.

efekt 2

В публикацията се твърди, че „повечето удари” в Сирия се нанасят по територии, контролирани от въстаниците, а не по джихадистите от ИД, макар руската страна да опровергава тези съобщения.

В заключение се обръща внимание на активната модернизация на руската бойна техника. „РФ купува, обновява и разработва своя военна техника, като възнамерява да модернизира 70% от своите въоръжени сили към 2020 година” – пояснява вестникът.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.