Пълен комплект медали за шахматистите на „Етър” от купа „Траяна”

Пълен комплект медали за шахматистите на „Етър” от купа „Траяна”
Димо Терзиев взе злато, Радост Радкова – сребро, Веселин Чамурков – бронз

91 деца участваха в проведения за втора поредна година в Стара Загора международен турнир по шахмат за купа „Траяна”.
Надеждите на древната игра у нас бяха разделени на две групи – „А” турнир (до 10, 12 и 14 години) и „B” турнир (до 8 г.). Надпреварата бе по класически шах в 7 кръга по Швейцарска система на контрола 60 минути + 30 секунди на ход. Победителите в генералното класиране бяха отличени със специална купа, а призьорите при момичетата и момчетата от отделните възрастови групи получиха медали, парични и предметни награди.
Великотърновският шахматен клуб „Етър” се включи с десет състезатели, които спечелиха 3 медала – златен, сребърен и бронзов.
При 12-годишните момчета златото взе Димо Терзиев, който записа втора титла от началото на годината на национално състезание. Той завърши с 5,5 точки, като допусна загуба само от фаворита в схемата ФИДЕ майстор Цветан Стоянов от Бургас, както и реми с Константин Льондев от Свиленград. Възпитаникът на Светла Йорданова показа голямо израстване, победи в 5 от партиите, като в 4 от тях игра срещу 14-годишни съперници. Последният му успех срещу Галя Читакова от Пловдив дойде след 3-часова борба.

Радост Радкова също се представи отлично и се окичи със сребро. Тя раздели 1 – 3-то място при момичетата до 12 години с 4 точки, заедно с плевенчанките Любомира Ленкова и Аделина Тодорова. Малко не достигна на 11-годишната Ради да направи реми в последния кръг срещу представителя на Турция – Юсал Юсгур от Чанаккале, което можеше да й донесе първото място. Радкова покри нормативите за международен коефициент ЕЛО и ще влезе в ранглистата още другия месец.

При 8-годишните момчета близнаците Веселин и Слав Чамуркови започнаха с победи и непрекъснато бяха в борбата за медалите, въпреки че са само на 6,5 години. Слав постигна общо 4 точки и зае 8-о място от момчетата, записвайки 4 победи и 3 загуби. Веско игра по-стабилно и на моменти предпазливо, но именно тази тактика му донесе бронзовия медал.

При момчетата до 10 години най-добре се представи Кристиан Ангелов, който финишира с 3,5 точки. Неговият брат близнак Стилиан завърши с 3, както и Никола Николов, Пламен Стоянов. Ерол Билялов е с 2,5 точки, а Андрей Братоев – с 2. В последните кръгове Никола бе съборен от вирус и дори напусна турнира. Стилиан Ангелов и Пламен Стоянов играха на приливи и отливи и определено можеха повече. Стилиан, Ерол и Пламен обаче също успяха да постигнат норматив за международно ЕЛО, което беше нашата основна цел, разказа треньорката на шахматистите от „Етър” Светла Йорданова.
Източник: borbabg.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.