Проф. Пантев за отпадането на Ботев и Паисий: Преднамерено е!

Проф. Пантев за отпадането на Ботев и Паисий: Преднамерено е!

”Когато едно общество е болно, болни са всички негови … части на организма. И ние ставаме много лесно уязвими към това”
Проф. Пантев е роден през 1939 г. Работил е в Института по история при БАН.
От 1975 г. преподава в СУ “Св. Климент Охридски”. Специалист по нова история на България и по история на международните отношения ХIХ-ХХ век. Бил е три мандата депутат от “Коалиция за България”.

От Front.bg го потърсихме за коментар на едни от последните и важни теми в от света и България.

Цели ли се обезличаване на нацията, как ще се справим с бежанците, изправен ли е модерният свят пред война и какво ще се случи с правителството … говори проф. Пантев.

”Прост народ по-лесно се управлява”. Това ли се цели с отпадането на произведения на Ботев и Паисий от учебния материал?

Аз не споделях навремето истеричната ни реакция към случая с Батак или това, че песента за Райна Княгиня се пее на турски език, но тук вече всичко идва в повече. Ако това е вярно – вече е символ на деградация, на обезличаване и корозия. Иначе ако все пак Паисий Хилендарски се изучава в 9-ти клас, това е правилно решение, защото не се ликвидира напълно. Все пак кое дете ще разбере смисъла на тази история в една по-крехка възраст?

Колкото до ”Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”- от една страна няма нищо укорително в това да се учи това произведение, от друга страна трябва да знаем, че не само чрез учебното съдържание се създава личност, патриот, интелект и предпоставка за морално поведение. Така че трябва да се намери баланс.

Този скандал идва след като преди години видяхме как ”любезно” са подменени факти в учебници по история- кой има полза от това и умишлено ли се прави?

По-лошо, прави се преднамерено. Когато едно общество е болно, болни са всички негови … части на организма. И ние ставаме много лесно уязвими към това. Все пак историята не проповядва омраза. Тук става дума да бъдем обезличени.

Това намерение много добре върви с всички литературни и медиини внушения. Кои книги се четат най-много- тези, свързани с бойните изкуства. Кои са главните герои в телевизионните програми вечер- пистолетът, детективът, наркотикът и леглото. Така че тук става дума за добродетели, които се смятат за остарели и патриархални, а без тях ние не се отличаваме, нито емоциално, нито социално, никак.

Да си поговорим за политика. Постоянно се говори, че БСП е пред разпад- на това мнение ли сте вие и какво трябва да се промени, за да не се разпадне наистина?

Не мога да давам съвети, при положение, че не съм вътре, в задкулисните комбинации, които ги има във всички партии. Но според мен БСП има комплекс. Тя смята, че когато е втора, тя е в катастрофа. Има партии със самочувствие на 4-то-5-то място и стоят с много по-високо вдигната глава. БСП губи не защото е лява партия, а защото НЕ е достатъчно лява. Това е световно явление, партии на бедните няма. Нека не забравяме, че все още основното разделение в човечеството не е религията, а пропастта между богатите и бедните. Тази тенденция се засилва- богатите стават все по-богати, а бедните-все по-бедни.

Необходим ли е в момента вот на недоверие на правителството, не е ли по-важно да се крепи стабилността в държавата?

Доколкото имам скромен парламентарен опит, вот на недоверие не се иска непременно, за да се бутне правителството, а да се дискутира и да се покажат пороци, постижения и провали. Така че такъв вот трябва да има, не вярвам в неговия успех. Това е един начин да се напомни какво е говорено и какво е свършено.

Ще издържи ли правителството целия мандат, забелязваме как започва да се тресе от скандали?

Има някакво тайнство, което ние, обикновените хора, не разбираме. Има някакво ”клатене”, което за мен е изненада, защото ние сме доста послушни, назависимо кои правителства са на власт, но има някакво подземно бучене и вълнение, което не разбирам. За пръв път обаче започвам да мисля, че и правителството, и управляващите парламентаристи са обект на недоволство и то не идва нито от пясъците на Сахара, нито от снеговете на Русия, нито от китайските равнини…

Познавайки историята, как ще коментирате случващото се в Европа, с Ислямска държава, Русия, Америка- всички конфликти в последно време, има ли основание да мислим, че сме в обстановка на тиха война?

Доколкото разбирам от тези неща, до класическа война не може да се стигне най-малкото поради идеологически причини – тъй като няма сверепи идеологически различия. Но има нещо друго-каква е тази световна, зла сила, срещу която са всички, която не може да бъде …преодоляна. Сега Европа плаща за това какви ги натвориха, смъквайки, макар и диктаторския режим в Близкия Изток, от което не се пръкна демокрация.

Какво ще ги правим бежанците?

Аз не съм геополитик, нито демограф, но все още не смятам, че всеки, който се дави в гумена лодка, е потенциален терорист. Имам жалостиви отношение, въпреки че разбирам, че това е голямо изпитание. Все пак тези хора не идват тук с бомби, както се казва-пчела от мед не бяга. Те не бягат от добро. И ако вътре има внедрени някакви бъдещите смутители на европейския ред, това не значи, че трябва да бъдем груби и жестоки, към всички, които търсят нов живот. Защото бежанци сме били и ние, ние сме бежански народ.

Източник: front.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.