Русия обяви като заплаха за националната и сигурност ядрените опити на Северна Корея

Русия обяви като заплаха за националната и сигурност ядрените опити на Северна Корея
Ядрените изпитания на Северна Корея нарушават духа на Договора за всеобща забрана на ядрените оръжия и застрашават националната сигурност на Русия. Това написа вчера на своята страница във фейсбук председателят на комитета по международните въпроси в горната камара на руския парламент Константин Косачев.

Севернокорейската ядрена програма се реализира от държава, която има обща граница с Русия. От Пхенян до Владивосток са по-малко от 700 км. И всички действия на КНДР в дадената посока непряко засягат националната сигурност на нашата страна, отбелязва Косачев. Той коментира още, че ако информацията бъде потвърдена от международните организации, то това ще покаже, че става дума за поредното нарушение от Пхенян на духа на Договора за всеобща забрана на ядрените оръжия.

Константин Косачов припомни още, че само три държави с ядрени програми – КНДР, Индия и Пакистан не са подписали Договора за всеобща забрана на ядрените оръжия, а пет не са го ратифицирали. Според него преди 10 години само САЩ и КНДР са били единствените държави, които са се изказали против резолюцията на Общото събрание на ООН за подкрепа на международния договор за забрана на ядрените оръжия. И експерти в Москва се изказаха негативно от проведения от севернокорейските власти опит и коментираха, че действията на Пхенян са неприемливи за Русия, защото са в разрез с политиката на стабилност, която страната им подкрепя на Корейския полуостров и Югоизточна Азия.
Източник:bnr.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.