САЩ заведоха дело срещу „Фолксваген“ за измамата с дизеловите двигатели

САЩ заведоха дело срещу "Фолксваген" за измамата с дизеловите двигатели
Министерството на правосъдието на САЩ в понеделник предяви граждански иск срещу концерна „Фолксваген“ за предполагаемо нарушаване на Закона за чистотата на атмосферния въздух чрез инсталиране на незаконни устройства, за да се измамят системите за контрол на емисиите от близо 600 000 превозни средства, предаде „Ройтерс“.

Обвиненията срещу „Фолксваген“, заедно със своите дъщерни компании „Ауди“ и „Порше“, носят санкции в размера на милиарди долара, каза старши представител на Министерството на правосъдието.

„Съединените щати ще използват всички подходящи средства срещу „Фолксваген“ за отстраняване на нарушенията на законите на нашата страна“, заяви помощник-главният прокурор Джон Круден, ръководител на отдела за околната среда и природните ресурси.

Министерство на правосъдието и Агенцията за околна среда са внесли общ иск в съд в Мичиган срещу германската компания. Те я обвиняват, че е оборудвала 600 000 автомобила с дизелов двигател със софтуер, който им позволява да замърсяват прекомерно въздуха, „без да бъдат заловени“ и по този начин „да мамят“ потребителите и да вредят на здравето на хората.

Този граждански иск е отделна стъпка от разследването за извършено престъпление по наказателния кодекс, което министерството на правосъдието на САЩ започна паралелно срещу германския концерн.

По гражданския иск двете страни, които са го подали, искат американското правосъдие да наложи глоба от най-малко 32 500 долара за всяка засегната от манипулацията кола. Към това ще се добавят и най-малко 2 750 долара за всеки инсталиран софтуер. Стойността на глобата може да варира в зависимост от годината на производство на засегнатите автомобили, но общо може да достигне до 90 млрд. долара.

„Ние сме сигурно, че те са знаели какво правят, че умишлено са нарушили закона и че има значителни последици за здравето“, каза представителят на Министерството на правосъдието.

За да спечели гражданското дело, правителството не е необходимо да докаже степента на умишлено въвеждане в заблуждение от страна на компанията, а само, че е възникнала измама. Компанията ще се опита да договори по-малка санкция, тъй като максималните размери биха „осакатили дружеството и ще доведат до масови съкращения“, коментират анализатори пред „Ройтерс“.

Германският автомобилен гигант, който има 600 000 служители и годишен оборот от 200 милиарда евро, задели вече 6 милиарда Евро за евентуални глоби и извънсъдебни споразумения.
Източник:dnevnik.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.