Таско Ерменков пръв посочи проблемът

Таско Ерменков пръв посочи проблемът


Депутат сензационно пред медията ни: Местан е получавал пари от Турция, превърна ДПС в партия за чужди интереси

Вече почти седмица скандалът с отстраняването на Лютви Местан от ДПС тресе държавата. Анализатори и коментатори чертаят хипотези коя е причината за случилото се и правят прогнози как ще се развие ситуацията с бившия вече лидер на движението.
Депутатът от “Коалиция за България” Таско Ерменков беше първият български политик, който още на 25 ноември открито от трибуната на парламента обвини Лютви Местан,

Таско Ерменков пръв посочи проблемът .
че прокарва чужди интереси. Два дни по-късно пък нарече декларацията на бившия лидер на ДПС за свалянето на руския бомбардировач от Турция “дойстойна не за българския, а за турския парламент”.
Потърсихме Таско Ерменков да коментира скандала. Той е първият политик от БСП, който прави това. Ерменков е известен с острия си език и с това, че винаги остоява позицията си, дори и когато тя не е в унисон с общата политика на столетницата.
Ето и въпросите който Таско Ерменков на Албена Борисова пред ПИК
– Г-н Ерменков, Вие бяхте първият, който обвини Местан в национално предателство? Проявихте се като един политически Нострадамус. След вашата позиция БСП излезе с декларация, осъждаща поведението на Местан. Как ще коментирате изхвърлянето му от ДПС!
– Още тогава казах, че съм толерантен към колегите с други политически възгледи. Но не и когато работят за чужди интереси и извършват национално предателство. Аз бях инициатор за декларацията на БСП. Явно е, че Местан продава национални интереси и отработва пари, получавани от Турция.
– Откъде и по какъв канал идват тези пари?
– Не мога да кажа. Но когато от трибуната на парламента един политик прави изявление, когато още не се знае какво се е случило с руския бомбардировач, и защитава Турция с мотива, че е бранила въздушното си пространство, е ясно какво се случва. Този политик или е глупак, което не може да се каже за Местан, или са му платили добре. Трето обяснение няма.
– Кое изяде главата на Местан? Анализатори казват, че се е опитал да продаде ДПС на Турция?
– За продажба на ДПС едва ли може да се говори, то не е фирма. Но има всички индикации за предлагане за водене на протурска политика от името на партията. Декларацията обаче е външната обвивка. Причината се корени още от времето на предишното правителство – на Пламен Орешарски. Когато вече бившият лидер на БСП (б.а. – Сергей Станишев) и Лютви Местан разпределяха баницата зад гърба на народа. В този икономически валс, това е танц за двама, който се играеше, пропуснаха съществуването и влиянието на Ахмед Доган. Това вдигна напрежението на ДПС. И така се търсеше повод да се покаже на Местан къде му е мястото. Поведението на Ахмед Доган сега е достойно за адмирации. Защото той върна ДПС към първоначалния й образ на партия, защитаваща българските интереси.
– Като разузнавач как си обяснявате абсурда български политик да се крие в посолството на чужда държава? Местан не отиде в ДАНС или в МВР, а в турската амбасада с обяснението, че се е уплашил за сигурността си?!
– Самият факт от кого той търси закрила, дава обяснение на нещата. Той отива там, откъдето е получавал задачи. Няма нищо учудващо. Когато води явна протурска политика, отива в посолството на Турция.
– В такъв случай може ли да очакваме Лютви Местан да потърси убежище в Турция?
– Това не мога да гадая. Но той достатъчно се дискредитира. Дори още от времето, когато говореше, че ДПС е проевропейска, проатлантическа партия. А удобно забравяше да каже, че тя е българска партия. В тази връзка ми се ще да кажа, че ЕС се е превърнал в сбор от страни роби, а не в съюз на суверенни държави, какъвто бе замислен. В Европа в момента няма разделение на обществото на условно леви и условно десни партии. Има две класи. Едната е на евробюрокрацията, в това число е на евроатлантическата бюрокрация, която няма нищо общо с живота на обикновените европейци и не се интересува от тях. Тази каста води политика в защита на себе си, тя не защитава дори собствената си държава. Затова евроскептицизмът нараства и хората се чудят откъде им дойдоха толкова проблеми на главата – и с бежанската вълна, и с терористичните актове… Тази каста е опасността за ЕС. Другата класа са всички останали.
– Вярвате ли, че някога ще се разкрие истината за тайната среща на Лютви Местан с турския премиер Давутоглу? В момента ръководството на нашата южна съседка не води модерна светска политика?
– Нямам представа. Да се надяваме, че ще стане.
– ДПС беше създадена като етническа партия в началото на прехода. След това тя бързо се реформира и не допусна да бъде създадено етническо напрежение. Каква стана ДПС под ръководството на Лютви Местан. Бяхте коалиционни партньори, имате по-широки наблюдения?!
– Да си спомним как беше създадена ДПС. Тя се яви като клапан за намаляване на етническото напрежение, възникнало около Възродителния процес. Аз, бидейки в Западен Берлин, изпратих материал в България, че САЩ нямат интерес от мощна Европа, защото не искат бързо развиващи се пазари на Стария континент. 2 г. по-късно гръмна пушката в Мостар. (б.а. – Мостар е символ на войната в бивша Югославия. В града босненската армия се сражава срещу Югославската народна армия. След това двете основни общности – хървати и мюсюлмани, се опълчват една срещу друга). Слободан Милошевич се върза на САЩ и стана войната в бивша Югославия. Това можеше да се случи и в България. На Ахмед Доган именно това му е плюсът, че този сценарий не се разви в България. Със създаването си ДПС беше партия, защитаваща националните ни интереси. С премахването на Лютви Местан тя връща този свой образ. Защото откакто той оглави партията, тя стана партия, прокарваща чужди интереси.
– Ще има ли сътресения в ДПС? Ще се разцепи ли тя? Или с премахването на Лютви Местан бурята ще премине?
– Сътресения ще има. Тръгнали са да се разрушават. Местан ще трябва да отработва парите, които е взел. Най-вероятно ще се търси начин чрез създаването на друга партия. Искам да попитам обаче защо главният прокурор не поиска снемане на имунитета на Местан. Ако аз бях отишъл да се крия в руското посолство например, щеше да ме чака кола на службите. В случая с Местан прокуратурата и ДАНС мълчат и създават впечатлението, че нищо не е случило. Става дума за много тежко деяние. А за един хулиганстващ политик веднага се задейства процедурата за сваляне на имунитета.
– Лютви Местан ще напусне ли парламента доброволно според вас?
– Моралът, за който претендираме, го изисква. Когато не служиш на страната, в името на която си се клел, трябва да напуснеш. Но това едва ли ще се случи. Имайки предвид безочието и безкрупулността на един политик, който не иска да изгуби високата трибуна на НС.
– По случая “Местан” се упражняват анализатори, психолози, но не и политици? Защо вашите колеги бягат от отговорност точно сега, когато трябва да са на първата линия?
– Не знам. Аз случайно влязох в политиката заради качествата, които имам в различни области. Искам сутрин като се погледна в огледалото да съм доволен, че съм честен пред себе си. Затова не мълча. А политиците вероятно чакат да се избистрят нещата, да се види каква е точно ситуацията. Аз съм човек, който няма политически амбиции, и затова говоря за всичко, с което не съм съгласен.
Интервю на Албена Борисова
Източник : pik.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.