Васил Василев: Трябва да изградим бетонна стена на границата, идва нова вълна бежанци

Васил Василев: Трябва да изградим бетонна стена на границата, идва нова вълна бежанци

Идеята да очакваме да бъде рамо до рамо с нас, е илюзия, която, колкото по-рано бъде изоставена, толкова по-добре. Трябва да се уповаваме на нашите възможности, да погледнем опасността в очите и да бъдем готови да я посрещнем, когато ни връхлети.

Това, което става в Саудитска Арабия, ще окаже огромно влияние върху геополитиката, може би много по-силно, отколкото се предполага сега“. Това казва Васил Василев, председател на фондация „Братя Василеви“ в интервю за радио „Фокус”.

Според него, не са случайни призивите за успокояване на напрежението. Това, което става в Саудитска Арабия, ни напомня много развитието на събитията около падането на шаха в Иран: отново силен религиозен елемент – политически екзекуции, вътрешни вълнения, искания за сваляния на управляващия режим. Всеки би казал, че Саудитска Арабия е най-верният съюзник на САЩ в арабския свят и че те не биха изоставили династията на произвола. Но да си припомним, че и шахът на Иран беше най-добрият съюзник на САЩ в тази част на света и пак скоропостижно беше зарязан и замина в изгнание.

Събитията в Иран вдигнаха рязко цените на петрола и на златото, припомня Василев. Виждаме, че тази тенденция отново се проявява и петролът започва да расте. Уместно е да си зададем въпроса: защо САЩ може да са решили да изоставят кралската династия?

efekt 2

Първо, саудитците бяха основен инструмент в американската стратегия за омаломощаване на Русия чрез рязко намаляване на цените на петрола. Според някои източници, саудитците са започнали сондажи с Москва за вдигане на цената на барела и, което изглежда анатема за САЩ, обмисляли са и възможността да купуват руски оръжейни системи.

САЩ със сигурност могат да приемат поскъпването на петрола, но в никакъв случай флирт на саудитците с Москва.

И на второ място, поради огромния си дефицит, саудитците изглежда са сондирали възможността да осребрят част от закупените американски облигации и ценни книжа. И като имаме предвид, че те са вложили стотици милиарди в САЩ, подобна внезапна стъпка ще раздруса силно долара и амeриканската икономика – нещо, което също не може да е  желано от САЩ.

Според Василев, цената на барела рязко ще скочи нагоре, в много кратко време тя може да стигне до 60, дори 70 долара. Напрежението между Саудитска Арабия и Иран ще се отрази неблагоприятно върху Балканите и върху България, подчертава Васил Василев.

Това, което става в Турция и в Близкия Изток, предвещава нови огромни маси бежанци, които няма да тръгнат нито към Индия, нито към Сомалия, те ще тръгнат към Европа. Затова ние трябва да вземем, като вратата на Европа, спешно мерки за защита на нашата граница и на нашата държава.

Първо, което трябва да се направи, е изграждане на бетонната стена на границата и рязко увеличаване на военния контингент, който да не допуска масово навлизане и въобще навлизане на тези десетки и стотици хиляди имигранти, които при един военен конфликт се очаква да тръгнат насам.

Василев предупреждава, че, колкото повече кризата се разраства, толкова повече отделните европейски държави ще стават все по-егоисти и затова не бива да очакваме някакво европейско съдействие, европейска помощ, в това отношение. Това може да се изрази в някакви обещания за пари, но в реално съдействие за укрепване на границата, отхвърляне на бежанската лавина, ние можем да разчитаме само на себе си. И затова трябва да впрегнем всичките си усилия. Според него, идеята да очакваме Брюксел да бъде рамо до рамо с нас, е илюзия, която колкото по-рано бъде изоставена, толкова по-добре. Трябва да се уповаваме на нашите възможности, да погледнем опасността в очите и да бъдем готови да я посрещнем, когато ни връхлети.

Конфликтът между Саудитска Арабия и Иран ще влоши драматично ситуацията в Близкия Изток, предупреди председателят на комисията по външни работи в руския парламент Алексей Пушков, предаде тв канал „Звезда“.

Отношенията между Техеран и Рияд се изострят изключително много. А това ще се отрази крайно зле на ситуацията в регион, раздиран от хаос и стари вражди, написа в Туитър Пушков.

За идваща нова мащабна бежанска вълна предупреди и чешкият президент Милош Земан. „Международната религиозно-политическа организация „Мюсюлмански братя“ организира масовата имиграция в Европейския съюз, зая ви той  пред националното радио, предаде ТАСС.

„Смятам, че нахлуването на бежанци в ЕС е организирано от „Мюсюлмански братя“. Според Интерпол в организирането на нашествието са задействани 30 хиляди контрабандисти, които организират прехвърлянето на хора през границите. Само в Турция има 25 хиляди такива трафиканти на хора. Те са много повече от целия личен състав на чешката армия“, посочи президентът.

Той смята, че миграционната криза е „предварително и добре подготвена“.
„Мюсюлмански братя“ я използват, за да увеличат влиянието на исляма в Европа и постепенно да завладеят Стария континент, както вече са направили в някои западно европейски градове, където дори полицията се страхува да влезе. Те не могат да осъществят своите планове с помощта на военна сила и за това осъществяват плановете си, използвайки бежанци-мюсюлмани“, заяви Земан.

И бившият чешки президент Вацлав Клаус смята, че миграционната вълна срещу Европа едва сега започва. Европейците оставиха отворени вратите и сега ги чака истинско цунами, заяви Клаус за телевизия „Прима“ в Прага.  „Ако се съди по всичко, настъпва ново преселение на народите. Миграционната вълна не е отминала. Тя едва започва, истинското цунами предстои, добавя Клаус. Според него миграционната вълна не трябва да се спира в центъра на Европа, в Германия. Бежанците трябва да бъдат спрени на границите на ЕС.
Източник: epicenter.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.