Вижте какво написа на стената си Красимир Янков за държавата ни с 1300 г. история !

Вижте какво написа на стената си Красимир Янков за нашата държавата ни с 1300 г. история !

Вижте какво написа на стената си Красимир Янков!
Публикуваме целият текст без редакторска намеса :

За държава с над 1300 годишна история би трябвало да няма дебат за модела, как да се съхрани и за в бъдеще. Има базисни ценности и познания, които са установени, и такива, с които да надграждаме културната хармония и интелектуаления капацитет на младия българин, човека на утрешния ден. Нашето познание и основанието да се гордеем, че сме българи е осветено от „История славянобългарска“. След написването й, Паисий Хилендарски очаква от нас да не сме неразумни. Петър Берон ни показа „кита“.

Така хоризонтът ни стана безбрежен. И до днес в началото на читанката ни е А, Б, В и „Мила Родино“. Моето поколение започна именно с тази читанка и достигна до лаптопа и смартфона, за толкова кратко време. До където и да стигнем, читанката е стартовата ни площадка. Когато осмисляхме мултикултурата, като новото интегритетно понятие за форма на обществена битност, знаехме, че в това общество ние трябва да се влеем с уникалната си култура, език и традиции, автентично съхранени, и така ще се формира общият ансамбъл на многообразието. И изведнъж се оказва, че сме мислили грешно. Мултикултурата ни налагат като някакъв микс от стереотипи и понятия, художествени образи и модели, които децата ни още в начална фаза на образованието трябва да възприемат като базисни. Това иска да ни натресе учебната програма на „реформаторския екип“ Танев-Кастрева.
Децата ни „ще бъдат“ Робинзон Крузо. Претърпели крушение, заживяват на самотен остров, заобиколени от човекоядци. Петкан трябва да бъде спасен и обучен на неща, които той не знае, че са му нужни. Щастливата развръзка трябва да дойде от нечий случайно преминаващ голям кораб.

Мисля, че Иван Вазов е най-наясно как се задава кодът на бългращината. В „Под игото“ е описал кратко и ясно каква трябва да е учебната програма, кой трябва да я изпълнява, и как се упражнява надзор на това. „Годишният изпит беше върху българската история, кратката“ – така е описал проверката на училищното настоятелство върху това какви семена на знанието са посели учителите. Така се формира патриотизмът и родолюбието, а не се дава пространство на националния нихилизъм. Заглавието „Даваш ли даваш, Балканджи Йово“ е във въпросителна форма именно заради еднозначния рефлекторен отговор от всеки българин. Българинът, който никога няма да позволи Кастрева да окастри крилата му!

fffff

Loading...

Ние от bulpress.info публикуваме Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук: ”Когато публикуваш съдържание или информация, използвайки настройката “публично”, това означава, че позволяваш на всеки, включително и на лица извън Фейсбук, достъпа до и употребата на тази информация, както и да я свързват с теб (например с твоето име и профилна снимка).

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.