Вижте кой купи къщата на Ботев

Вижте кой купи къщата на Ботев
Българският консул в Одеса купи с лични средства къща, в която е живял Ботев, за да я превърне в музей
В навечерието на 168-ата годишнина от рождението на Христо Ботев консулът на България в Одеса купи с лични средства къщата в с. Задунаевка, където е живял Ботев, докато е преподавал там. Димитър Тучков иска да реставрира сградата и да направи музей на Ботев, който да подари на бесарабските българи:

Идеята се роди преди десетина години. Идеята е да се направи музей, който, може би, да се обвърже с къщата-музей на Ботев в Калофер. Доста тежко е състоянието на къщата. Покривът е пробит, тече. От 10 години никой не е живял, но мисля, че ще успеем да съберем средства и да възстановим дома. Купих го с лични средства. Няма да имам възможност да направя и ремонт. Днес се срещнах с кмета на Карлово. Във връзка сме, ще направим заедно инициативен комитет и ще възстановим къщата. Много българи, които са на територията на Украйна, са готови да участват също.

В Задунаевка има един български музей, в който има и снимки на Ботев, и копия от вестник „Борба“, но самата къща е като светиня, защото там е отсядал и Раковски. Тучков е открил и две непубликувани досега снимки на Ботев, които ще влязат в музея, както и бастуна на бащата на Ботев, дарен от наследниците му на Асоциацията на българите в Украйна. Намерението е той да бъде дарен на музея в Калофер.

Ася Николова, директор на къщата-музей на Христо Ботев в Калофер сподели, че за първи път чува за артефакта. Тучков е намерил архитект, който ще изготви безплатно проект за реставрацията на къщата в Украйна и преустройството ѝ в музей.

Loading...

Музеят в Калофер ще помогне, винаги е готов да помогне за това благородно и родолюбиво дело.
Източник:bnr.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.