Земеделски производители от Пазарджишко протестират днес

Земеделски производители от Пазарджишко протестират днес
Зеленчукопроизводителите са против еднодневните трудови договори и винетките за тракторите им, съобщи Телекабел ТВ. Недоволните се събират пред сградата на областна дирекция ”Земеделие” в Пазарджик.

70 % от хората в село Юнаците се занимават със земеделие и обработват тези площи. Един от тях е Веселин Янев, който над 20 години отглежда зеленчуци. Сади предимно картофи по 80-90 декара годишно.

Признава че, печалбата е относителна, а труда – денонощен и изтощителен. “Струва си единствено, за да издържам двете си дъщери, които са студентки”, казва Янев.

С въвеждането на новите изисквания – еднодневните трудови договори и задължителните винетки за трактор, приходите му от земеделие ще намалеят наполовина. Еднодневните трудови договори, ще трябва да се сключват в съответния ден, непосредствено преди работа. Това според земеделците е необмислено.

Протестиращите предлагат в края на годината, когато попълват декларациите си към фонд ”Земеделие”, да декларират на база на обработваните декари трудовите дни.

При така поставените условия, Веселин Янев и хората от Юнаците, за които земеделието е основен поминък ще трябва или да се откажат като земеделски производители или да си търсят друго препитание.

Източник: plovdiv.topnovini.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.