Акад. П. Иванов: Баце, що те е срам от думичката “мутра”, щото и ти си мутра, затуй ли?

Акад. П. Иванов: Баце, що те е срам от думичката “мутра”, щото и ти си мутра, затуй ли?

ВРЕМЕ Е ЗА НЕЩО, АМА НЕ ЗНАМ КАКВО!

(кратък анализ на изявлението на Н. Пр. Баце)

Не мога да го разбера, братя, този строг човек с джипката!

Значи, той не вижда демографската катастрофа, не вижда катастрофите в здравеопазването, в образованието, културата, в спорта, не вижда срутената икономика, не вижда гигантската корупция, престъпността, нищо не вижда!

Вижда “шпицкоманди, черни чували пред внучетата, бесилки, ковчези, барикади, вериги, пейки и саксии”.

Вижда “опити за кървави ексцесии”, “взрив на недоволство” и “стари шмекери”. Вижда президента като “фигурант и слуга на олигархията”, а протестиращите вижда само като неуки и прости хорица с тъпани, те не разбирали нищо, не схващали “игрите на задкулисието”, не знаели “ко да правят”, “как ще го постигат и с кого”, хал хабер нямали “как да участват в избори, какво е политическото им представителство, програмата им, какво предлагат”, абе проста работа, ша знайш, значи.

И бунтът бил превзет от старите шмекери.

Само тук Баце, без да иска е прав, ама не казва, че тези шмекери са все негови хора всичките – негови министри (Ристе), негови пиари (Бабик Янчо), негови протежета (Маяма Нолева Братгалева) и т.н.

Баце твърди още, че имало някакъвси лозунг “Всички вън!”, а то няма такъв никъде, и този лозунг бил деструктивен, ама забравя, че логото на протеста е друго – “Мутри вън!”.

Баце, що те е срам от думичката “мутра”, щото и ти си мутра, затуй ли?

Баце иска младите “да се осъзнаят и да поемат по тежкия път заедно с ГЕРБ” и с него самия, умния, образован, добър честен, въобще не краде, Баце от с. Банкя, това иска той.

“Желанието е запалено!” – казва.

В печатния текст на изявлението на пожарникаря има две открояващи се фрази, с главни букви.

И двете са смайващо тъпи!

Първата е глупава перифраза на знаменитото изречение на Васил Левски, с когото Баце, в селската си простотия, се идентифицира:
“Кой печели от това, когато всички губим?”

Тази фраза е тъпа поради няколко причини:

1.) Сега, в настоящия контекст на всенародни протести против корупцията, мутрите и мафията, въпросът кой печели и кой не печели нито е важен нито е интересен, а е тъп;

2.) Ако Баце беше учил в училище предмета логика, щеше да знае, че ако ВСИЧКИ в едно множество губят, няма как да има НЯКОЙ да печели (Когато всички А са Б, няма нито едно А, което да е неБ.);

3.) Фрагментът “всички губим” не е истинен, знаем, че не е така, има хора със спечелени милиарди, хора с чекмедженца с евро и кюлчета, има хора със сараи, с тецове, с вецове, с къщи в Барселона etc.

Другата тъпа фраза с главни букви напомня за тодорживковски конгресен призив, тя е:
“Време е за рестарт – време е за решения!”

(В последно време Баце наред с любимите му думички: диверсификация, г*з, цукунфт, аранжиране, тулуп, хъб и мисирки, научи и все повече харесва и ползва думички с “ре” отпред – релокация, рехабилитация, ремонт, реконструкция, реорганизация…, сега и ре-старт, ре-шения. Бравос!)

Тази фраза в екзегетичен (екзегетиката, Баце, е наука за тълуване на текст) план е непроницаема за нормален разум, защото:

1.) В този си вид фразата сочи, че едно време се превръща в друго време, времето за рестарт става време за решения, което си е простотия par excellence;

2.) Когато се говори за рестарт, винаги трябва да се уточни за рестарт на какво става дума, на спряла джипка ли, на затънала държава ли, на какво? Неуточняването е тъпизъм;

3.) Фразата изглежда като възвание, с което българските граждани се подтикват към… решения, какви решения не става ясно.

Не ми се пише повече, братя, уморих се, защото всичко в текста на един амбициран ан*лфабет е извън разума. И изиска бая усилия да откриеш поне малко смисъл и логика, пък мен не ми се иска да ги полагам.

Отивам да си отворя един компот.

акад. Петър Иванов

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.