Благоденствие! Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.

Над 2 000 090 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от днес.

Актуализирането на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. „швейцарско правило“, съобщи НОИ, цитиран от dnes.bg.

Минималната пенсия за стаж и възраст от днес вече е 250 лева. Увеличението е с 13,9% спрямо досегашния ѝ размер.

Максималният размер на пенсиите или сборът от пенсиите без добавките към тях се запазва на ниво 1200 лв., средната пенсия надхвърля 415 лева.

Минималната пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто трайно увреждане вече е 287.50 лв. За хората с инвалидност от 71 до 90% – 262.50 лв.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване са 312,50 лева за хората с най-тежки увреждания и 287,50 лева за тези със 71-90% увреждане.

Най ниският размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя е 141,63 лева.

Добавката за чужда помощ, която е 75 на сто от социалната, ще бъде съответно 106, 22 лева.

За увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439,5 милиона лева допълнителни средства, а общите разходи за пенсии за 2020 г. са над 10.5 млрд. лв.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си чрез електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ).

При поискване разпорежданията ще се връчват и по избрания от лицата начин – в съответното териториално поделение на института, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“.

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.

Източник: Bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.