Владимир Путин призна Волжка България

966985844

Руският президент Владимир Путин за пореден път направи нестандартен ход, с който отново нанесе изпреварващ удар по противниците на териториалната цялост на Руската Федерация и на мюсюлманските екстремисти, стремящи се да разцепят Русия по поречието на река Волга.

На повторното откриване на Съборната Джамия в Москва, възстановена след 10-годишен ремонт, той предложи създаването на Булгарска Ислямска Академия, която да обединява привържениците на традиционния ислям в Русия и да се противопоставя на идеолозите на Ислямска държава и емисарите им, стремящи се да вербуват руски граждани – потомци на волжките българи.

Така вече на най-високо равнище в Кремъл волжко-българското културно-историческо наследство получи официално признание и не е далече моментът на признаването на дуалистичния характер на Руската Федерация: източно-славянски и древно-български.

С един удар Путин парира провокациите и на руските национал-шовинисти, нежелаещи да погледнат назад в собствената си история, и на мюсюлманските радикали, налагащи в Поволжието тази нетрадиционна форма на исляма, която няма нищо общо с традициите на казанските татари, башкирите и т. н.

Можем да се надяваме, че оттук-нататък и Сабантуй ще стане национален празник. Това не трябва да притеснява и руските езичници, отхвърлящи православието и историята на древната Русь, след приемането на християнството от княз Владимир. На 22-24 юни татарите и башкирите официално ще си честват Сабантуй, а славянските езичници – Иван Купала (в Беларус Янка Купала). А ако някъде в Поволжието са останали и български езичници, те ще могат през тези дни да почитат древния Бог Тангра (Тенгри). И никой на никого няма да пречи.

Източник: http://bultimes.com/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.