Две години условна присъда за шофьор, убил двама на пътя

Врачанският окръжен съд е постановил двугодишна присъда с изпитателен срок от 48 месеца 23-годишния Ж. Х., убил двама мъже при тежък пътен инцидент на главен път Е-79 край Враца, научи агенция BulNews. Младият мъж е правоспособен водач и работи като шофьор във фирмата на родителите си.

Фаталната злополука е станала на 13 юни 2019 г. Тогава Х. тръгнал за Ловеч за стока, като управлявал микробус Fiat Ducato. Пътувал по главен път Е-79, от Монтана към Враца. Към 7.15 часа водачът наближил разклона за село Бели извор.

Междувременно, на отбивката за крайпътното заведение „Караваните“ в района на селото, бил спрял лек автомобил Toyota Corola, управляван от Т. С. /на 57 години/. Мъжът бил придружаван от приятеля си – А. М. /на 53 години/. След почивката двамата се качили в колата и потеглили към изхода на паркинга. Излизането към главния път било сигнализирано с пътни знаци В2 – „Стоп“ и Г 2 – „Движение само надясно“. Несъобразявайки се с тях, С. предприел маневра „Завой наляво“, като навлязъл на пътното платно без да съобрази пътната обстановка и приближаващите автомобили. По този начин водачът отнел тяхното предимство. В същия момент, отляво се приближил микробусът, управляван от Ж. Х. със скорост от 89.4 км/ч. Движението в този участък на път Е-79 било организирано двупосочно, имало пътни знаци В 26 – ограничение на скоростта до 60 км/ч и В 24 – забранено изпреварването.

При наближаване на изхода на крайпътния паркинг, обвиняемият възприел навлизането на автомобила на Т. С. в лентата му за движение. Х. предприел аварийно спиране, за да избегне удара, но поради липса на време и достатъчно разстояние, не успял. Последвал удар между двете превозни средства. На място пристигнали екипи на МВР и "Спешна помощ", които констатирали смъртта на пътуващия в лекия автомобил Toyota А. М., а водачът ѝ – Т. С., бил транспортиран в болнично заведение, където три дни по-късно починал.

Съгласно извършените съдебномедицински експертизи, смъртта на А. М. се дължи на гръдната травма, причинена от настъпилото ПТП, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Водачът на лекия автомобил е починал вследствие на съчетаната травма – черепно-мозъчна, гръдна и коремна.

Вещите лица, изготвили автотехническата експертиза са посочили, че именно движението с превишена скорост е довело водача – обвиняемия Х., до невъзможност за своевременно реагиране чрез аварийно спиране при внезапното навлизане на лекия автомобил на пътното платно в коридора за движение на микробуса. От своя страна, с действията си пострадалият Т. С. не осигурил необходимото предимство, с което съпричинил вредоносния резултат.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване или протестиране пред Софийския апелативен съд в петнадесетдневен срок.

Източник: Факти.БГ

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.